spored

četrtek 29.9.2016

11:00
Festival Sonica: Simpozij SONIC.ARCHITECTURES

Izgubljene prihodnosti / Lost Futures

Izgubljene prihodnosti / Lost Futures


Izhodišče drugega dne simpozija bo teza Douglasa Murphyja, da je arhitekturna misel šestedesetih in sedemdesetih, misel, ki je nastala v času krize in hkrati misel zadnjih utopij. Kot posebni gost drugega dneva simpozija bo Murphy, pisec in arhitekt, ki je lani pri založbi Verso izdal svojo drugo monografijo Last Futures, analiziral izhodišča in usodo te arhitekture danes. Skrito zgodovino modernistične zapuščine bomo z zavodom Trajekt spoznavali preko projekta Bilo:Je. Ta je s fotografijami vzporejal stanje modernističnih stavb nekoč in danes in na ta način soočal arhitekturo kot pomembno sredstvo uveljavljanja modernega načina bivanja ter kot sredstvo legitimizacije kapitala, a hkrati tudi njegove žrtve. Avtorja projekta Zvučna mape Beograda Stojanović in Vladimir Radinović bosta spregovorila o raziskovanju in ohranjanju lokacij, ki so ključno prispevala k indentiteti Beograda. Skozi pripovedovanje zgodb, vezanih na mesto, gradita zvočni arhiv spominov. Nataša Bodrožič bo predstavila izhodišče za projekt Motel Trogir, katerega namen je ohranitev tega arhitekturnega dragulja. Nikola Uzunovski pa bo analiziral samovoljne poteze v urbanističnem in arhitekturnem razvoju javnega prostora v Skopju.
Predavanjem bo sledila okrogla miza z umetniki festivala Sonica.
Celoten program simpozija in urnik predavanj ter okroglih miz: www.sonica.si  Simpozij bo moderirala Mika Cimolini. Simpozij bo potekal v angleškem jeziku,. Vstop prost.

21:00
Kino-uho/Festival Sonica: Predstavljamo najboljše iz Srbske in Slovaške eksperimentalne avdio-vizualne scene!

WoO & Incredible Bob: Peoplemeter


Srbski AV dvojec bo tokrat zavzel kinodvorano z laserji, ledicami in ambientalnimi zvoki, ki jih gradita WoO s kitarskimi efekti in Bob z živo elektroniko. Roboti iz post-digitalnega sveta signalov, frekvenc, oscilacij in ostalega medijskega smetja, pa so protagonisti performansa. Vritti / AV live Analogno vs. digitalno, Vzhod sreča Zahod, mistično, proste emocije, droni in nenadne umske razpoke. Vritti je sodelovanje Petra Kerekesa in Slava Krekovica, dveh pomembnih figur slovaške eksperimentalne glasbene scene. Cena vstopnice je izjemoma 6 evrov.