spored

petek 23.2.2018

18:00
Fokus: Hladna vojna

Kotlar, krojač, vojak, vohun

Tinker Tailor Soldier Spy

Tomas Alfredson, Francija/VB/Nemčija, 2011, 35mm, 2.35, barvni, 127’, sp 

Piše se leto 1973; hladna vojna še naprej uničuje mednarodne odnose in britanska tajna služba MI6 s kodnim imenom Cirkus se trudi stopiti v korak z vohunskimi podvigi drugih držav, da bi ohranili varnost v Veliki Britaniji. Vodja Cirkusa, ki ga poznajo pod imenom Kontrola (John Hurt), osebno pošlje predanega operativca Jima Prideauxa (Mark Strong) na Madžarsko, kjer se naloga sprevrže v krvavo polomijo. Kontrola mora zapustiti Cirkus, z njim pa mora oditi tudi njegov nadrejeni, poročnik George Smiley (Gary Oldman), vohun z izostrenimi čuti, ki mu vohunstvo predstavlja življenje.
“Ne gre za film knjige, temveč za film filma; v mojih očeh je ta film sam po sebi umetniško delo. Ponosen sem, da sem Alfredsonu omogočil dostop do materiala; a kar je iz njega naredil, je čudovito njegovo.” - John le Carré

20:30
Fokus: Hladna vojna

K-19: Črna vdova

K-19: The Widowmaker

Kathryn Bigelow, VB/Nemčija/ZDA/Kanada, 2002, 35mm, 2.35, barvni, 136’, sp 

“Leta 1961 je hladna vojna doživljala multiple orgazme. Amerika je imela toliko atomskega orožja, da bi lahko svet uničila desetkrat – Rusija ga je imela toliko, da bi lahko svet izničila dvakrat. Svet se je tresel – vsi so bili živčni, panični, histerični. In seveda, vsi so dišali po radiaciji in mutaciji. Amerika je svoje atomske podmornice Polaris parkirala pod severni tečaj in tako prestrašila Ruse, da so tja gor, globoko pod nulo, takoj poslali svojo atomsko podmornico, K-19: Črno vdovo, kar je bilo tvegano – Črna vdova namreč še ni bila testirana …” Marcel Štefančič, jr.