spored

petek 24.10.2014

Luči velemesta

(City Lights)

24.10. petek 19.00 Charles Chaplin, ZDA, 1931, 35mm, 1.33, čb, 87', svp

Mali potepuh (Chaplin) se zaljubi v prelepo slepo prodajalko rož, katere družina je v silnih finančnih težavah. Še isti večer reši življenje milijonarju, ki nato potepuhu pomaga pri snubljenju revne prodajalke cvetja. Najtežji film Chaplinove kariere, ki je nastajal skoraj tri leta in bil zaključen šele po 190 snemalnih dneh (med drugim zato, ker je Chaplin trmoglavo zavračal vpeljavo zvočnega filma), vendar je naposled ob premieri spet obveljal za najboljši, obenem najbolj duhovit in najbolj ganljiv avtorjev film doslej; med še posebej goreče občudovalce sta se vpisala Albert Einstein in Bernard Shaw. »Prvi Chaplinov film po dobrih dveh letih dokazuje, da je tišina – če je Chaplin tisti, ki molči – še vedno zlata vredna!« Rose Pelswick, New York Evening Journal, 1931

19:00

Veselica

Jože Babič, Slovenija (Jugoslavija), 1960, 35, čb, 101'


Bivši partizanski kurir Aleš, zagrenjen invalid brez roke, živi sam v podnajemniški sobi. V službi, kjer dela kot kurir, se pripravljajo na zabavo. Aleš se na veselici napije in se opoteka med plesalci. Šef ga hoče napoditi, Aleš ga udari in jezno odide. Naslednji dan se udeleži partizanske proslave, kjer spozna dečka, ki mu pripoveduje o svojem očetu - padlem partizanu. Aleš v dečkovi materi prepozna svojo nekdanjo ljubezen.Socialnokritična drama o neprilagodljivosti nekdanjega partizana.

Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev
in Društvo slovenskih režiserjev vabita na Večer slovenskih režiserjev, ki bo tokrat spet malce bolj svečan, saj bo podeljena nagrada Društva slovenskih režiserjev bert za življenjsko delo na področju filmske igre.Prejemnik je slovenski filmski in gledališki igralec Miha Baloh, ki je nepozabno zaznamoval slovensko filmografijo, »dal stas in obraz slovenskemu novemu valu«, in se predvsem v vlogah negativcev uveljavil tudi v tujini.


Po ogledu Babičevega filma Veselica, socialnokritične drame o neprilagodljivosti nekdanjega partizana, in podelitvi nagrade, avtorskega dela kiparja in filmskega režiserja Mihe Knifica, bo sledil pogovor z režiserjem.

21:00