spored

torek 24.5.2016

19:00
Večer SFA: 25 let Republike Slovenije

Na svoji zemlji

France Štiglic, Slovenija (Jugoslavija), 1948, 35mm, 1.37, čb, 109' 

Dogajanje opisuje zadnji leti osvobodilnega boja na slovenskem Primorskem med 2. svetovno vojno. Začne se s prihodom nemškega oficirja Kutschere, ki se nameni iztrebiti »bandite« v Baški Grapi. Tu so vsi krajani na strani narodnoosvobodilnega boja, le Drejc, ki nanj pritiska mati, obenem pa bi se rad poročil s Tildico, ki je za partizane, še omahuje ... Epopeja o narodnoosvobodilnem boju. Prvi slovenski celovečerni in zvočni film.
»Takrat je bil družbeni položaj filma veliko bolj stabilen, kot je danes. V tisti zlati filmski dobi, tja do leta 1951, so nam filme plačevali po metru. Vsi filmski ljudje smo živeli v zelo ustvarjalni sredini, živeli smo intenzivno umetniško življenje. Brali smo tekste, se po cele dneve zadrževali v laboratoriju in v tistih časih je bila naša edina skrb čim več vedeti in znati, čimbolje spoznavati filmsko tehniko in čimbolje delati. Takrat je bilo tudi oblikovanje filmskega dela bolj načrtno kot danes in tako poleg želje za znanjem in uspešnim delom nismo imeli drugih problemov – ne tako kot danes, ko se moramo boriti za fimski program in našo poklicno eksistenco.« France Štiglic, 1973
Program je pripravil Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS.

21:00
Sejem akademske knjige Liber.ac

Potovanje na Vzhod

  • Nepovratnost časa 
  • Nekoristna fikcija 
  • Paradiž 
  • Kateri dan je danes 
  • Krapi 

Nepovratnost časa (The Irreversiblity of Time)
Chen Yun Qi, Taivan, 2014, digitalni format, 19’
Nekoristna fikcija (A Useless Fiction)
Cheong Kin Man, Macao, 2014, digitalni format, 29’
Paradiž (Animal)
Yin Yiyi, Wang Chaofan (WEPP), Kitajska, 2015, digitalni format, 37’
Kateri dan je danes (What day is today)
Yeung Hoi Ting, Hong Kong, 2014, digitalni format, 13’
Krapi (Carps)
Juliette Yu-Ming, Singapur, 2015, digitalni format, 4’

Obeta se redka priložnost za ogled eksperimentalnih filmov s kitajsko govorečih območij: s Kitajske, iz Hong Konga, Macaa, Singapurja in Tajvana. Filmi na programu (razen singapurskega) so bili nominirani za nagrado za najboljši eksperimentalni film na Filmskem festivalu južnega Tajvana (STFF). Projekcijo sta omogočila STFF in Macajski Inštitut za kulturo.Danes bomo na ekranih v preddverju Kinoteke vrteli tudi izbor azijskih filmov in filmov, ki govorijo o Aziji. Instalacijo so podprli Macajski Inštitut za kulturo, Objectifs – Center za fotografijo in film (Singapur) in TRIPOT.
Filme bo predstavil avtor in selektor programa Cheong Kin Man.
V sodelovanju s sejmom akademske knjige Liber.ac in Oddelkom za azijske študije Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Vstop prost.