spored

petek 25.8.2017

21:00
Letni kino Muzeja slovenskih filmskih igralcev v Divači: Potovanja

LETNI KINO MSFI: Kikujiro

Kikujiro no natsu

Takeshi Kitano, Japonska, 1999, 35mm, 1.85, barvni, 121', sp 

Občutljiv devetletni deček preživlja poletne počitnice z babico. Osamljen in zdolgočasen lepega dne krene na pot, da bi obiskal mamo, babica pa za njim pošlje svojega prijatelja, ljudomrznega, neodgovornega, glasnega možaka. Nenavadni par križari prek Japonske in se zapleta v vedno bolj čudaške, že kar nadrealistične situacije. Po začetnih nesporazumih se med dečkom in njegovim skrbnikom splete tesna prijateljska vez, ki zapolni praznine in razočaranja v njunem življenju. Uspešen žanrski odklon režiserja kriminalk, v katerem pokaže svojo nežno plat in obenem ohrani ves patos, večplastnost in eksperimentalno naravo preostalega opusa.

V primeru dežja ali burje program odpade. Vstopnica za kino predstavo pod zvezdami velja tudi kot vstopnica za ogled Muzeja.

21:00
3. Poletna Animateka

Rdeči slon + Bučko

Letni kino Slovenske kinoteke, Muzejska ploščad, Metelkova 2A

Rdeči Slon

Prvi sneg (První sníh)
Lenka Ivančikova, Češka, 2015, DCP, barvni, 13'34'', bd
Prvi sneg je pravljica o radovednem ježku, ki se izgubi v zasneženem gozdu. Da bi našel svoj brlog, se poda na nevarno pustolovščino.

Mala šola uresničarije
Niko Grum, Slovenija, 2016, DCP, barvni, 10'51''
Mladi duhec iz svetilke, rojen v legendarno družino mojstrov  izpolnjevanja želja, bo naredil vse, da njegov strogi oče ne izve za njegovo velikansko skrivnost – je prvi čarodej v družini, ki nima čarovniških sposobnosti in ne zna izpolniti ene same želje.

Dan, ko sem premagal nebo (Le jour où j’ai battu le ciel)
Hugues Valin, Francija, 2016, DCP, barvni, 2'48''
Dečka navdušuje vsakršno odmevanje zvoka, se pa na smrt boji nevihte. Da bi premagal ta strah, uporabi svojo nadarjenost za ritem in zvok.

V mestu
Jure Šantej, Brina Lekše, Adrijan Mujkič, Kazimir Plesničar, Alma Medjugorac Mendez, Miralem Zec.
Mentorja: Leon Vidmar in Brina Fekonja (asistentka), Slovenija, 2016, DCP, barvni, 2'06''

Grafiti, nevihta in pisano mesto. Animacija je nastala na tedenski produkcijski delavnici 13. Animateke.

Bučko (Ma vie de Courgette)
Claude Barras, Francija/Švica, 2016, DCP, barvni, 66', sp
Bučko je nenavaden vzdevek za devetletnega fanta, toda njegova sicer nevsakdanja zgodba je presenetljivo univerzalna. Po materini nenadni smrti se Bučko spoprijatelji s prijaznim policistom Rajmondom, ki ga pospremi v mladinski dom, njegovo novo bivališče. Tam je Bučko vse prej kot edina sirota in sprva ima hude težave z vključitvijo v to čudno, občasno sovražno okolje. Toda z Rajmondovo pomočjo in novimi prijatelji se spet nauči zaupati, najde ljubezen in naposled še svojo novo družino.

Vstop prost.