spored

24. 10. 2021

17:00
Retrospektiva: Abbas Kiarostami

Kinotečna matineja/Retrospektiva: Abbas Kiarostami

Odmor (Zang-e tafrih)
Abbas Kiarostami, Iran, 1972, DCP (posneto na 35 mm), 1.37, čb, 11', ap, svp
Deček je bil v šoli kaznovan, ker je razbil okno. Najprej se pridruži trumam sošolcev pri odhodu na teheranske ulice, nato pa na kratko še improvizirani nogometni igri, ki jo prekine, ko ukrade žogo in pobegne. Na koncu brezciljno tava po prometni avtocesti. V muhastem filmu brez dialogov je vseskozi prisoten nesinhron konkreten zvok, kar kaže Kiarostamijevo širitev vizualnega besednjaka z zumi ter posnetki z žerjavom in helikopterjem.

Učenci prvega razreda (Avaliha)
Abbas Kiarostami, Iran, 1984, DCP (posneto na 35 mm), 1.66, barvni, 82', ap, svp
Prvega od Kiarostamijevih dveh dokumentarcev o izobraževanju je navdahnilo njegovo delo na Centru za intelektualni razvoj otrok in mladine ter šolanje njegovih sinov. Film pokuka na dvorišče skandirajočih, igrivih dečkov, a večinoma poteka v pisarni nadzornika, ki se mora ukvarjati z zamudniki in disciplinskimi težavami. Vidimo, kako se osebnosti dečkov lahko oblikujejo v prvih srečanjih z avtoritetami in vrstniki zunaj doma.

20:00
Retrospektiva: Abbas Kiarostami

Domača naloga

Mashgh-e shab

Abbas Kiarostami, Iran, 1989, DCP (posneto na 35 mm), 1.37, barvni, 86', ap, svp

V drugem celovečernem dokumentarcu o izobraževanju Kiarostami sam postavlja vprašanja in vrsto prikupnih prvo- in drugošolcev podreza glede situacij doma in domačih nalog, ki jih morajo tam narediti. Izkaže se, da je veliko staršev nepismenih. Pomenljivo je, da zna veliko otrok opredeliti kaznovanje (telesno se zdi pogosto), ne pa tudi spodbujanja.