spored

torek 25.9.2018

18:00
Večer SFA: Slovenski filmski arhiv 50 let: Veliki misijonar škof Friderik Baraga

Sledovi

Tone Zrnec, Ljubo Struna, Joseph Silway, Slovenija (Jugoslavija)/ZDA, 1980, 16mm, barvni, 60' 

Predstavitev življenjske poti, s poudarkom na misijonski dejavnosti škofa Friderika Barage med severnoameriškimi Indijanci.

Program je pripravil Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS.

21:00
Retrospektiva: Bergman 100!

Divje jagode

Smultronstället

Ingmar Bergman, Švedska, 1957, 35mm, 1.37, čb, 91', ap, svp 

Profesor medicine Isak Borg (igra ga velikan švedskega filma Victor Sjöström) se vozi proti Lundu, kjer mu bodo podelili častni doktorat. Vase zagledanega znanstvenika spremlja snaha Marianne (Ingrid Thulin), ki se namerava, četudi noseča, ločiti od moža. Isaka obsedajo vsiljivi spomini, vizije in halucinacije, ki razkrivajo njegove najtemnejše strahove. Kmalu ugotovi, da si je z odločitvami, ki jih je sprejemal v preteklosti, ustvaril hladno in prazno življenje brez resničnega pomena ali vrednosti. Film ustvari sočuten portret moškega, ki se sooča z razočaranjem in žalostjo čustveno omejenega življenja.
»Victor Sjöström je vzel moje besedilo, pretočil ga je vase, vanj vnesel svoje izkušnje. /.../ To je storil s suvereno močjo in strastjo velike osebnosti. Ničesar nisem mogel dodati, niti razumnega ali nesmiselnega komentarja ne. Divje jagode niso bile več moj film, postale so film Victorja Sjöströma!« Ingmar Bergman