spored

ponedeljek 2.3.2015

Butnskala

Franci Slak, Slovenija (Jugoslavija), 1985, 35mm, 1.66, barvni, 94'

Mladi Ervin Kralj (Emil Filipčič) neke deževne noči sreča Profesorja (Marko Derganc), trikratnega doktorja znanosti, ki ga zaupno povabi med butnglavce. To je čudna skupina ljudi, ki se z glavami zaletavajo ob skalo, ob tem pa se jim prikazujejo stekle lisice, ki naj bi ogrožale svet. Fantastično-groteskna komedija o boju za oblast se na koncu sprevrže v tragikomedijo, ki se tiče tudi gledalca: kritika totalitarizma, ki zaveje s platna, je zdaj še nekoliko bolje razumljena kakor v osemdesetih, ko morda časi le niso bili tako trdi – politiki nas nagovarjajo z joggingov po daljnih krajih; tv voditelji na nas z malih ekranov prežijo s srebrnimi nasmehi in tulijo na nas, kakor da mikrofonov še niso iznašli; delavci garajo šestnajsturni delavnik; in poteptati moramo vse, kar je ostalo od narave, postreliti, kar brenči, laja ali smrdi ... Absurdni liki, srečni, delovni in zazrti v prihodnost, so danes videti zelo realistični. Glavnemu junaku pa ni nič jasno.
Program je pripravil Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS.

18:00

Moški, ki je ljubil ženske

(L'homme qui aimait les femmes)

François Truffaut, Francija, 1977, 35mm, 1.66, barvni, 118', svp  

Na prvi pogled je komedija Moški, ki je ljubil ženske morda videti kot nenavaden odmik v Truffautovem ustvarjanju, a se v njej zrcalijo nekatere avtorjevih osrednjih preokupacij. Osnovni zaplet – življenje in smrt serijskega ženskarja Bertranda Morana (Charles Denner) – Truffautu omogoča, da raziskuje zapletenost ljubezenskih razmerij, temo, h kateri se je vračal vse življenje. V zgodbi se resda ne zgodi veliko, a film dobi v rokah mojstra vizualnega pripovedništva globok in zlovešč filozofski odzven.
»Ameriški film odlično upodablja 'junake', poslanstvo evropskega filma pa je najbrž prikazovanje resnice o ljudeh, se pravi razkrivanje njihovih slabosti, protislovij in celo laži.« François Truffaut

20:00