spored

ponedeljek 4.5.2015

Trdnjava Brest

(Brestskaia krepost)

Aleksandr Kott, Rusija/Belorusija, 2010, digitalni format, 2.35, barvni, 138', svp  

Rusko-beloruski film oživlja prizore obrambe trdnjave Brest, ki so jo Nemci napadli v prvi ofenzivi 22. junija 1941. Tri obrambna območja so vodili poveljnik regimenta Pjotr Mikhailovič Gavrilov, komisar Efim Moisejevič Fomin in vodja 9. obmejne postojanke, Andrej Mitrofanovič Kizhevatov. Vojni veteran Aleksander Akimov po dolgih letih obuja spomine na čas, ko se je kot 15-letni deček, globoko zaljubljen v prelepo Anjo, znašel sredi krvave vojne. Program sta pripravila Planeta Kino in Forum slovanskih kultur.
Vstop prost.

13:00

Stalingrad

Fjodor Bondarčuk, Rusija, 2013, digitalni format, 2.35, barvni, 131', svp  

Akcijska vojna drama, postavljena v čas bitke za Stalingrad (avgust 1942 – februar 1943). Film prikazuje najgrozovitejše podobe druge svetovne vojne in hkrati razkriva oživljanje človečnosti sredi vojne vihre. Skupina ruskih vojakov poskuša v bojih na obrežju reke Volge v opustošenem mestu ubraniti strateško stavbo pred nemško vojsko. V krvavi epizodi, ko vojaki obeh strani vsak dan zrejo smrti v oči, se razvije rahločutna ljubezenska zgodba.

 Program sta pripravila Planeta Kino in Forum slovanskih kultur. Vstop prost.

16:00

Rabljeva freska

Anton Tomašič, Slovenija, 1995, 35mm, 1.37, barvni, 96'  

V prikupnem mestu Morje se zbere skupina ljudi, ki jim je dana možnost, da razrešijo karmične vezi, ki jih povezujejo. A kakor večina človeštva se tudi junaki filma zgolj še bolj zapletajo v negativne strasti in ponavljajo svoje napake. Le Erik, Maks in Ksenja spoznajo, da se bodo v prihodnjih življenjih med seboj srečevali brez negativnega bremena preteklosti, samo če se odprejo ljubezni ter odpuščanju drugim in sebi. Grozljivka v vseh pogledih in edini slovenski film, v katerem Gojmir Lešnjak Gojc odigra vodjo motoristične tolpe.

18:30

Brezno

Igor Šmid, Slovenija, 1998, 35mm, 1.66, barvni, 107'  

V neko slovensko vas se z avtobusom pripelje Štefan (Bojan Emeršič), ki mu je prijatelj priskrbel sezonsko delo na zadružni žagi. Hkrati s Štefanom se vrne domov v duhovnika oblečeni Jože (Peter Boštjančič), ki postopa okoli in blebeta svetopisemske izreke o grehu. Njegova vrnitev najbolj vznemiri Marto (Barbara Jakopič), starejšo sestro spolno neizkušene Anice (Darja Reichman). Anica se Štefanu kmalu vda; sledi zdrs v brezno slovenske ruralne psihopatologije.
Program je pripravil Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS.

20:30