spored

torek 21.10.2014

Podelitev nagrad društva slovenskih filmskih in televizijskih prevajalcev

Slavnostna podelitev stanovskih nagrad Društva slovenskih filmskih in televizijskih prevajalcev – nagrade Brede Lipovšek za življenjsko delo in društvenih žanrskih nagrad. Vljudno vabljeni!


17:00

Izlet

(Partie de campagne)

Jean Renoir, Francija, 1936, 35mm, 1.37, čb, 41', sp

»[Film,] ob katerem sem ostal brez besed. Nepredstavljiv, izjemen film! Tako mislim še danes! Grenkoba nostalgije me je prevzemala in zaznamovala za vedno; poleg neizrekljive otožnosti, ki se mi je pogrezala v grlo, mi je grozila ganjenost. V filmu sem slutil globoko in neizprosno razočaranje, ki čaka vsakogar. To ni, tako sem slutil, nikomur prizaneseno ...« Matjaž Klopčič

20:00

Pravilo igre

(La règle du jeu)

Jean Renoir, Francija, 1939, 35mm, 1.37, čb, 110', svp

Junaški vojni pilot je zaljubljen v ženo premožnega aristokrata. Ta v svojem podeželskem dvorcu priredi lovsko zabavo, ki se je poleg njega in žene udeležijo še njegova ljubica, zaljubljeni pilot in pilotov prijatelj. Napeta, tragikomična, zato nič manj poetična in svoj čas hudo kontroverzna kritika dekadentne evropske buržoazije na pragu druge svetovne vojne in lastnega razkroja. Tudi eden najbolj vplivnih filmov vseh časov, predvsem po zaslugi sijajne Renoirjeve režije, ki je na novo definirala pomen sočasnih dogajanj v istem kadru, razporejenih po globini polja.

21:00