spored

23.11.2014

Rdeči čeveljci

(The Red Shoes)

Michael Powell, Emeric Pressburger, VB, 1948, 35mm, 1.37 , barvni, 133', svp

Mlada, neuveljavljena, pa zato nadvse nada rjena balerina Victoria Page (Moira Shearer) se pridruži znamenitemu baletnemu ansamblu, kjer si kmalu izbori glavno vlogo v novi baletni predstavi Rdeči čeveljci, zasnovani po istoimenski pripovedki Hansa Christiana Andersena. Idilično zgodbo o uspehu zagreni in naposled usodno popači dilema med romantično ljubeznijo in trdim kariernim delom. Victoria se namreč na vso moč zaljubi v briljantnega mladega skladatelja Juliana Crasterja (Marius Goring), avtorja glasbe za baletno predstavo, kar pa nikakor ni po godu ravnatelju baletne skupine Borisu Lermontovu (Anton Walbrook), ki je obsedeno prepričan, da je življenje majhna cena, ki jo je potrebno plačati za umetnost. Ultimativna tragedija in obenem eden najlepših filmov vseh časov.

16:00

Moj prijatelj Ivan Lapšin

(Moj drug Ivan Lapšin)

Aleksej German, SZ, 1984, 35mm, čb, 100', ap

Film podobno kot Germanov prvenec Preizkušnja na poti temelji na avtobiografskih zgodbah režiserjevega očeta, pisatelja Jurija Germana. Film je portret življenja v podeželskem sovjetskem mestecu leta 1935, ko se je kult Stalinove osebnosti zažrl v vsakdanjik običajnih ljudi. Lapšin je policijski inšpektor, ki neuspešno dvori igralki na turneji v mestu, obenem pa stopi na sled podzemni tolpi gangsterjev. Kakor običajno v Germanovih filmih je namesto pripovedi spet v ospredju ozračje, v katerem režiser mojstrsko prikaže kolektivistični idealizem in Stalinovo strahovladje na vrhuncu moči.

18:30

Hrustaljov, moj avto!

(Khrustaljov, mašinu!)

Aleksej German, Rusija/Francija, 1998, 35mm, čb, 137', ap 

Smo v letu 1953, v času velikega vznemirjenja v Sovjetski zvezi. Velikemu Stalinu tečejo zadnje ure življenja. Oblasti lovijo judovske zdravnike z obtožbami o domnevni načrtni zastrupitvi sovjetskih voditeljev, med obtoženimi je tudi Klenski, bolnišnični direktor in nevrokirurg. Policija ga ulovi in pošlje v gulag, a Klenski se pozneje proti vsem pričakovanjem vrne. Halucinatorna satira o zadnjih dneh Stalinovega režima je Germanovo najbolj skrajno in provokativno filmsko delo. 

20:30