spored

petek 27.3.2015

V vsakem primeru Laurence

(Laurence Anyways)

Xavier Dolan, Kanada, 2012, DCP, 1.33, barvni, 159', ap, svp

Uveljavljeni romanopisec in predavatelj Laurence v Montréalu živi skupaj z ljubeznijo svojega življenja, vročekrvno Frédérique. Ko se po dolgih letih skrivanja in potlačenih čustev Laurence naposled odloči zaživeti kot ženska, se ji življenje postavi na glavo. Stilizirana romantična drama kanadskega čudežnega dečka Xavierja Dolana o predsodkih in deset let trajajoči nemogoči ljubezni.

18:00

Drevo

Sonja Prosenc, Slovenija, 2014, DCP, 2.35, barvni, 90'  

Družina se znajde v brezizhodni situaciji, ko je varna samo za zidovi lastne hiše in dvorišča. Ko čas izgine, se zatočišče spremeni v zapor. Nič pa ne more preprečiti sanj in želje po svobodi.
»Želja, da bi naredila ta film, je nastala iz zgodb, ki sem jih slišala in prebrala med raziskovanjem za projekt z nekega drugega področja. To so bile zgodbe o otrocih, ki zaradi maščevanja, ki grozi njihovi družini, odraščajo ujeti za zidovi lastnega doma. S soscenaristom in direktorjem fotografije Mitjem Ličnom sva vzela ta moment in okoli njega zgradila svoj fiktivni svet, ki sicer ne poskuša posnemati realnosti, a nosi realna občutja ujetosti in tesnobe.« Sonja Prosenc

21:00