spored

torek 16.9.2014

Pravi človek za kapitalizem

Dušan Moravec, Slovenija, 2013, video, 16:9, barvni, 51'

Film o Damirju Avdiču, umetniku besede, ki govori o svetu, kot ga vidi in razume. Brez odvečnih komentarjev. Besede so ostre kot britev, neposredne kot strel v glavo, iskrene kot srce. Na odru stoji sam, s kitaro in z glasom. Poje o vojni in posledicah vojne. Vojna, ki je ostala v ljudeh. Vojna, ki še vedno in vedno bolj kaže svoje posledice. Vojna, ki je povsod enaka, ne glede na geografske razlike. Travmatična, grozeča in psihotična razpoloženja zato ostajajo. Film Pravi človek za kapitalizem je najprej zgodba o posledicah vojne na Balkanu, skozi film pa se z Damirjevimi besedili vse bolj osredotočamo na težave, ki jih prinaša kapitalizem. Vstop prost.

17:00

Mobitel

 Nedžad Begović, BiH, 2011, video, barvni, 62'

Glede na to, da na svetu obstaja pet milijard aktivnih mobitelov, se je avtor s svojim očarljivim eksperimentalnim dokumentarcem odločil spustiti se v možnosti in omejitve, ki jih prinaša video tehnologija mobilnih telefonov, da bi tako ustvaril film o sodobni YouTube oziroma mobitel estetiki. Navdih za film je avtor našel kar v svoji srčni bolezni. V istem času, ko mu zdravniki sporočijo diagnozo, si kupi nov mobitel z visokoresolucijsko kamero. Na pogostih sprehodih, ki mu jih priporočijo zdravniki, tri leta lovi podobe Sarajeva in njegovih prebivalcev v vseh letnih časih. Vstop prost.

18:30

Zadetki: Ananas ekspres

David Gordon Green, ZDA, 2008, 35mm, 2.35, barvni, 111', sp

Ena najboljših hollywoodskih komedij novega tisočletja v isti sapi povzame in pervertira vse ključne arhetipe in strukturo buddy-buddy žanra osemdesetih. Z drugimi besedami: Kaj se zgodi, ko se pridelovalci marihuane spravijo na napačne pridelovalce lubenic. Zadevajo se: Seth Rogen, James Franco in Kenny Powers. Dobrodošel ogled pod vplivom substanc. V sodelovanju z MSUM.

21:00