spored

sobota 22.10.2016

11:00
Kinoteka 20!: 35-mm maraton: Animateka

Program risank Gustav

različni režiserji, Madžarska, 1964-65, 35mm/16mm, barvni, 8x5', bd

  • Gustav ostane v postelji (Gusztáv ágyban marad)
  • Gustav + 1 glava (Gusztáv + 1 fő)
  • Lahko noč, Gustav! (Gusztáv, jó éjszakát!)
  • Gustav izven vrste (Gusztáv soron kívül)
  • Dragi Gustav (Gusztáv drága)
  • Gustav kot družabno bitje (Gusztáv a társas lény)
  • Gustav in denarnica (Gusztáv és a pénztárca)
  • Praktični Gustav (Gusztáv praktikus)

12:00
Kinoteka 20!: 35-mm maraton: Začetki

Eraserhead

David Lynch, ZDA, 1977, 35mm, 1.85, čb, 89', sp

Čudaškemu fantu (Jack Nance) zaročenka iz še bolj čudne družine rodi malega monstruma, baconovsko apokaliptično bitje, katerega edini znaki življenja so pridušeni kriki in izcedki. Razočarano dekle se skuša v navalu histerije, gnusa in sovraštva otroka znebiti, toda fantu se bitjece zasmili. Morbidna, tesnobna, komorna, fantastična in groteskna družinska drama; bržkone filmski kult vseh kultov.

14:00
Kinoteka 20!: 35-mm maraton: Prvi nakupi

Vrtoglavica

Vertigo

Alfred Hitchcock, ZDA, 1958, 35mm, 1.66, barvni, 128', sp

Policista (James Stewart), upokojenega zaradi težav z vrtoglavico, stari prijatelj prosi za uslugo: na skrivaj naj bi sledil njegovi ženi (Kim Novak), ki se v prostem času posveča skrivnostnim opravilom. Detektiv se v lepo dekle zaljubi, vendar to kmalu zatem umre. Med preiskavo smrti se iznenada pojavi njena dvojnica (Kim Novak) in noro zaljubljenega, s preteklostjo obsedenega detektiva, omreži in zaplete v vrtoglav labirint dogodkov. Klasika. »Do danes ne poznam niti približno tiste omotične osuplosti, ki jo je sprožil ta film.« Matjaž Klopčič

17:00
Kinoteka 20!: 35-mm maraton: Kinotečna matineja/Kino-uho

Njegova nova služba + Delo

  • Njegova nova služba
  • Delo

Njegova nova služba (His New Job), Charles Chaplin, ZDA, 1915, 16mm, 1.33, čb, 32', svp
Charlie pride v filmski studio, da bi si našel delo. Zaposlijo ga kot scenskega delavca, a mu to ne zadošča, saj je prepričan, da je rojen igralec.

Delo (Work),
Charles Chaplin, ZDA, 1915, 16mm, 1.33, čb, 30', svp
Charlie je pomočnik pleskarja in tapetnika. Med vožnjo na delo v hišo, ki naj bi jo z mojstrom prebelila, sebi in drugim povzroči kup nevšečnosti.
Glasbena spremljava v živo: Andrej Goričar (klavir).

18:30
Kinoteka 20!: 35-mm maraton: D-day: dan za dokumentarec

Jaz, črnec

Moi, un noir

Jean Rouch, Francija, 1958, 35mm, 1.37, čb, 73', svp

Mladeniči iz Slonokoščene obale v prostem času oponašajo zahodnjaški način življenja. Antropološki pogled Jeana Roucha jih spremlja na njihovih pretežno brezciljnih pohajkovanjih, razpetih predvsem med popivanjem in sanjarjenjem o prihodnosti. Dragocen etnografski dokument, ostra kritika evropskega kolonializma in radikalna prelomnica v zgodovini filma. Roucheva okretna kamera, preskakujoča montaža ter brezšivna mešanica igranega in dokumentarnega dispozitiva med drugim odpreta vrata francoskemu novemu valu.

20:00
Kinoteka 20!: 35-mm maraton: Klasiki

Grdi, umazani, zli

Brutti, sporchi e cattivi

Ettore Scola, Italija, 1976, 35mm, 1.85, barvni, 115', svp 

Giacinto (Nino Manfredi) je enooki patriarh številčnega klana sinov in hčera, ljubimcev in zakoncev, nečakov in none, ki se tare v barakarskem slumu na rimski periferiji. Za izgubljeno oko mu je zavarovalnica izplačala lepo vsoto, ki jo lakomno skriva pred svojo družino lopovov in lahkoživk. Ko začne z denarjem zasipati Iside in si obilno prostitutko pripelje celo domov, pa ga družina hoče zastrupiti. Tragikomična antipopulistična farsa o rimski faveli s sijajnim Manfredijem in trumo slikovitih likov je režiserju prinesla nagrado za najboljšo režijo v Cannesu leta 1976.

22:15
Kinoteka 20!: 35-mm maraton: Distribucija kinoteka

Tropska bolezen

Sud pralad

Apichatpong Weerasethakul, Tajska/Francija/Nemčija/Italija, 2004, 35mm, 1.85, barvni, 118', sp

Film se poetično ukvarja z obstojem paralelnih svetov, duha-mesa, civilizacije-džungle, in se razcepi na enakovredna dela: prvi prikazuje zgodbo srečne ljubezni med mladim vojakom in vaškim fantom, drugi se začne z zatemnitvijo, izginotjem fanta in strašljivo ljudsko pripovedko o duhu vrača, ki prihaja, ujet v telesu tigra, v vas pobirat krvni davek. Vojak v džungli vročično išče svojo izgubljeno ljubezen. Velika nagrada žirije v Cannesu 2004.