spored

ponedeljek 30.11.2015

17:00
31. Festival LGBT filma

Poletje s Sangaile

(Sangailes vasara)

Alanté Kavaïté, Litva/Francija/Nizozemska, 2015, DCP, barvni, 88', sp 

Sedemnajstletna Sangaile je navdušena nad letenjem, čeprav se tako boji višine, da nikakor ne zbere poguma za učenje pilotiranja. Nekega poletja na letalskem mitingu, nedaleč od razkošnega vikenda svojih staršev, spozna nenavadno vrstnico Auste ... Dekleti se zaljubita in poletje preživljata v svojem lastnem, skorajda pravljičnem svetu.

18:30
31. Festival LGBT filma

Tom v Ameriki+Novi človek

  • Tom v Ameriki 
  • Novi človek 

Tom v Ameriki 
(Tom in America)
Flavio Alves, ZDA, 2014, DVD, barvni, 17', bp

Novi človek
(El Hombre Nuevo)
Aldo Garay, Urugvaj/Čile, 2015, DCP, barvni, 79', ap, svp
Roberto je že pri 12-ih letih podpiral sandinistično revolucijo v Nikaragvi in svoj politični boj nadaljeval v Urugvaju. Trideset let pozneje se bojuje za pravico, da lahko živi kot ženska po imenu Stephanía, in si prizadeva, da bi jo sprejeli tako v družbi kot v njeni družini, s katero več let ni imela stikov. Režiser Aldo Garay je njeno življenje, v katerem so se znašli nasilje, droge, prostitucija in politične sile, spremljal s kamero več kot dvajset let in slednjič naredil presunljiv in iskren filmski portret.

21:00

31. Festival LGBT filma

  • Samska ženska
  • Vanilija
  • Čez mavrico 

Samska ženska
(Junggesellin)
Anna Linke, Nemčija, 2012, DVD, barvni, 15', ap

Vanilija
(Vainilla)
Juan Beiro, Španija, 2015, DVD, barvni, 10', ap

Čez mavrico
(Over the Rainbow)
 Tara Fallaux, Nizozemska, 2014, DCP, barvni, 50', ap, svp
Leny ima v svojih poznih šestdesetih letih, ko ji umre mati, končno priložnost, da uresniči svoje mladostne sanje in se odpravi na kolesarjenje po svetu. Na Novi Zelandiji se nepričakovano zaljubi v žensko in se v 68. letu starosti razkrije kot lezbijka. Po vrnitvi na Nizozemsko postane novopečena lezbijka na sceni. Čas seveda teče dalje, a Leny tudi pri svojih 82. letih ostaja živahna in ponosna lezbijka in tako pozitiven vzor za veliko mlajše generacije.