spored

petek 29.4.2016

19:00
Osvobodilna fronta

Partizanska eskadrilja

(Partizanska eskadrila)

Hajrudin Krvavac, BiH (Jugoslavija), 1979, 35mm, barvni, 130', sp


Pomlad leta 1942. Nemške zračne sile imajo na jugoslovanskem nebu in v celotni Evropi popolno premoč in povzročajo silne preglavice šibko varovanemu osvobojenemu partizanskemu ozemlju. Zato Tito odredi ustanovitev partizanske letalske enote, ki se bo na jugoslovanskem nebu postavila po robu nemški Luftwaffe. Skupina nekdanjih pilotov se s svojimi dvokrilci pridruži bitki in začne napadati sovražnikove baze in konvoje. Toda ustanavljanje prve partizanske eskadrilje ni lahko delo. Klasična jugoslovanska vojna fantazija o medvojnem nastanku partizanskega letalstva.

'Ko smo delali Partizansko eskadriljo, smo uničili na desetine letal. Na mostarskem letališču, na tuzelskem. Zažigalo se je, klatilo z neba, rušilo. Tanke in topove smo metali v reko.' Bata Živojinović

21:30
Kultivator: Osvobodilna fronta

Peterica ožigosanih

(Bastardi senza gloria)

Enzo G. Castellari, Italija, 1977, 35mm, 1.85, barvni, 100', sp

Razbojniška banda junaških ameriških vojakov se proti koncu druge svetovne vojne klati po razdejani Evropi, zatakne se v goltancu nacistične pošasti in mesarske podvige krona z razstrelitvijo vlaka. Umazani kult notoričnega kralja evropskega žanrskega smetja Enza Castellarija, ki je trideset let kasneje navdihnil tudi mnogo slavnejše Neslavne barabe.