spored

četrtek 23. 05. 2019

19:00
Dnevi latinskoameriškega filma

Gabo

Gabo – La magia de lo real

Justin Webster, Kolumbija, 2015, digitalni format, 16:9, barvni, 90', ap 

Kako je deček iz zaostalega mesta na karibski obali postal pisatelj, ki je osvojil srca milijonov, od najrevnejših do najmočnejših? Kako je s svojim delom spremenil naše dojemanje realnosti? Odgovor leži v neverjetni zgodbi Gabriela Garcíe Márqueza, Nobelovega nagrajenca za književnost leta 1982 in avtorja svetovno znane in kritiško cenjene mojstrovine Sto let samote. Kolumbijski novinar in faliran študent prava je odrastel sredi revščine in nasilja severne Kolumbije. Ljubezen do življenja in čutna, magična senzibilnost sta ga gnali, da je postal pionir književnosti s pozitivnim odnosom do življenja, prek svojega militantnega novinarstva in prijateljstva s političnimi voditelji, kot sta bila Fidel Castro in Bill Clinton, pa je sodeloval v političnih bojih 70. in 80. let.
Ta dokumentarec je zgodba o neverjetni moči človeške domišljije, ki sledi prepletenim nitim življenja in dela Gabriela Garcíe Márqueza – "Gaba", kakor je znan po vsej Latinski Ameriki – ter narativne napetosti raziskovanja.

21:00
Teden italijanskega filma

TIR

Alberto Fasulo, Italija/Hrvaška, 2013, DCP, 2.35, barvni, 90', sp

Da bi družini omogočil boljše življenje, se Branko (Branko Završan) zaposli kot voznik tovornjaka pri italijanskem prevozniku. Zdaj zasluži trikrat več, kot je znašala njegova učiteljska plača, a vse ima svojo ceno, tudi če se ta ne meri v denarju. Težki pogoji na cesti in nečloveške zahteve delodajalcev ogrožajo Brankovo varnost in življenje. In zdi se, kot da ga neskončne vožnje po evropskih tržnih magistralah ne bodo nikoli pripeljale domov, k vse bolj oddaljeni in odtujeni družini.

Projekcija v prisotnosti režiserja Alberta Fasula in igralca Branka Završana.