spored

sreda 30. 09. 2020

18:00
Večer Društva slovenskih režiserjev

Režiserji v dialogu: MONTAŽA - EKSTAZA?

Med Scilo in Karibdo ustvarjalnega dvojca režiser-montažer vas bodo s primeri iz prakse vodili režiser Darko Sinko z gostoma montažerjema Jurijem Moškonom in Andrejem Nagodetom.  

V sodelovanju z Društvom postprodukcijskih ustvarjalcev, Slovensko kinoteko in s finančno podporo Slovenskega filmskega centra. 

Brezplačne vstopnice lahko prevzamete uro pred začetkom pri blagajni Kinoteke. 

21:00
Mesto žensk: Fokus Delphine Seyrig

Pisma domov

Letters Home

Chantal Akerman, Francija, 1986, digitalni format, 1.37, barvni, 104', svp

11. februarja 1963 je pesnica in avtorica Steklenega zvona Sylvia Plath, poročena mati dveh otrok, pri tridesetih letih naredila samomor. Leta 1975 je njena mati Aurelia Schober Plath izdala zbirko hčerinih pisem Letters Home: Correspondence 1950–1963. Leta 1979 je Rose Leiman Goldemberg napisala Letters Home, newyorški gledališki hit o dejanski in psihološki disonanci med Sylvio Plath, ki jo je javnost poznala iz njenih del, in ubogljivo žensko, kot jo je želela prikazati njena mati. Film Chantal Akerman Pisma domov iz leta 1986 za svoje izhodišče vzame pariško priredbo igre, ki jo je na oder postavila gledališka režiserka Françoise Merle. Letters Home je tako objekt, ki ga je pesnica predala materi, ta dramatičarki, nato je potoval do gledališke režiserke in nazadnje do Chantal Akerman, filmske režiserke. Letters Home razvija režiserkino zasebno in stalno ukvarjanje s komunikacijo ter izmenjavo med materjo in hčero, kar vidimo tudi v njenem filmu News from Home (1977). Igralki v filmu sta, tako kot v pariški produkciji igre, sami mati in nečakinja: Delphine Seyrig in Coralie Seyrig.