spored

sreda 26.11.2014

Ivanovo otroštvo

(Ivanovo detstvo)

Andrej Tarkovski, SZ, 1962, 35mm, 1.37, čb, 95’, sp

Druga svetovna vojna v Rusiji. Ivan, deček dvanajstih let, ki je pred kratkim osirotel, kot izvidnik za sovjetske vojake izvaja tvegane pohode na sovražno ozemlje, ki so ga zavzeli Nemci. Prikupi se dvema oficirjema, ki poskušata paziti nanj, vendar ga med eno izmed akcij izgubita izpred oči. Njegovo truplo najdejo med berlinskimi ruševinami. Liričen celovečerni prvenec Andreja Tarkovskega dokončno vpelje otroka kot privilegirano človeško bitje, ki je v 60-ih obsedlo sovjetski filmski prostor. Vendarle je otrok Tarkovskega drugačen. Ivan živi, toda drugje, je zapisal Sartre.
Projekcijo bo uvedlo predavanje Andreja Špraha. Vstop prost.

17:00

Filofest 2014

  • Vročina 
  • Mythopolis 
  • Mladi Menendes
  • Rešitev 
  • Jelenova želja
  • Hiša odprtih rok 

Vročina (The Heat)
Bartosz Kruhlik, Poljska, 2013, video, 16:9, barvni, 23', sp 1.
Premog ali les zagorita do rdečega. 2. Visoka temperatura zraka. 3. Ognjevitost čustev.

Mythopolis (Mythopolis)
Alexandra Hetmerova, Češka, 2013, video, 16:9, barvni, 12', sp
Legendarne osebe iz grške mitologije živijo in rešujejo težave v današnjem svetu.

Mladi Menendes
 Peter Bizjak, Slovenija, 2014, video, 16:9, barvni, 27'
Diego Menendes je alternativni slovenski filmar. Ko z dobrodušnim prijateljem in igralcem Prletom z novo spletno serijo naletita na mešane odzive, Diego zapade v avtorsko krizo. Začne ugotavljati, da bo moral umetniško napredovati – a le tako, če se mu bo najprej uspelo rešiti iz dokumentarnega filma o sebi.

Rešitev (Salvation)
Mark Gerstorfer, Avstrija, 2014, video, 1.85:1, barvni, 29', sp
Andreas nadvse rad snema vse, kar se znajde pred objektivom njegove kamere. Predvsem uživa v snemanju videov, v katerih se skupaj s prijateljema, Clemensom in Dino, pretvarja, da so se ubili. Ko Andreas občutno pretirava in se brezbrižno vrže na tire podzemne železnice, da bi samo prestrašil najboljšega prijatelja, ima Clemens vsega dovolj in prekine prijateljstvo. Andreas išče uteho v Dininem podjetju, a spregleda njene resnične namene …

Jelenova želja (Hart's Desire)
Gavin C. Robinson, Velika Britanija, 2013, video, 16:9, barvni, 6', brez dialoga
Ambiciozen samotar, ambiciozna znana osebnost in deljena termovka s čajem. Kratki animirani film prikazuje dve osebi, ki ugotavljata, da jima v življenju nekaj manjka. Starec, ki živi v živahnem mestu, gleda oddaljene gore ter hrepeni po mirnem bivanju v samoti. Bitje, ki živi v gorah, je osamljeno ter hrepeni po družbi in stiku z ljudmi, ki je mogoče v živahnem mestu.

Hiša odprtih rok
 Maja Križnik, Slovenija, 2014, video, 16:9, barvni, 26'
Dokumentarni film Hiša odprtih rok se ukvarja z vprašanji človeške končnosti in s pomenom »priprav« na smrt, kot se vsakodnevno odvijajo v hiši Hospic. V »hišo odprtih rok« so sprejeti pacienti s kronično boleznijo brez upanja za ozdravitev, kjer zanje skrbi požrtvovalna ekipa strokovnjakov in prostovoljcev. S svojim delovanjem odpirajo možnost dostojanstvenega in sočutnega sprejemanja smrti kot nujnega dela človeškega življenja. Vstop prost.

21:00