spored

sobota 25.4.2015

Učna leta izumitelja Polža

Jane Kavčič, Slovenija, 1982, 35mm, 1.66, barvni, 89'  

Jani (Miha Petrovčič), ki ga vrstniki kličejo Polž, je zvedav in iskren osnovnošolec. Všeč mu je sošolka Hojka, še posebno pa ga privlači izumiteljstvo. Ko je že videti, da je Polž na pragu prvega uspeha, njegova naprava eksplodira in tako je v družinskem stanovanju poskusov konec. V očeh odraslih ostaja zgolj nekakšen upornik in zanesenjak, a njegov mlajši brat se že odpravlja po isti poti. Socialna komedija o mladem geniju.

17:00

Dvojno Veronikino življenje

(La double vie de Véronique)

Krzysztof Kieślowski, Francija/Poljska/Norveška, 1991, 35mm, 1.66, barvni, 98', sp  

V dveh različnih mestih, na dveh različnih koncih sveta, sta se istega dne ob isti uri rodili dve deklici. Ko sta bili stari tri leta, se je prva spekla na razbeljenem štedilniku, druga pa je v zadnjem hipu odmaknila roko. Zlata palma za najboljšo igralko (Irène Jacob v dvojni vlogi) in ena ključnih poznih mojstrovin Krzysztofa Kieślowskega.

19:00

Nepremagljiva mečevalka

(Leng yue gu xing jian wu qing)

Ming-Hua Chen, Tajvan/Hong Kong, 1977, 16mm, 2.35, barvni, 100’, ap  

Mečevalska klasika o tolpah in nadarjeni mečevalki, ki se v veliki tekmovalni areni spopadejo za zemljevid, ki kaže pot do zaklada. V filmu nastopi plejada zvezd studia Shaw Brothers (Yueh Hua, Chung Wa, Lo Lieh) in očarljiva ter nevarna Pearl Chang Ling, nadarjena igralka, producentka, piska scenarijev in režiserka, podpisana pod štiri celovečerce žanra borilnih veščin.
Projekcija v okviru Meseca tajvanske kulture. Vstop prost.

21:00