spored

torek 23.12.2014

Lahko noč in srečno

Film proti korupciji

George Clooney, ZDA/Francija/VB/Japonska, 2005, 35mm, 1.85, čb, 93', sp

Zgodovinska drama govori o zgodnjem obdobju televizijskega novinarstva v Ameriki v petdesetih letih prejšnjega stoletja. V ospredju je resnični spor med kontroverznim televizijskim novinarjem Edwardom R. Murrowom (življenjska vloga Davida Strathairna) in nič manj kontroverznim 'lovcem na čarovnice', senatorjem Josephom McCarthyjem.
'Lahko noč in srečno se dogaja v preteklosti, toda v Ameriki se preteklost nikoli ne konča: Američani so še vedno alergični na slabe novice – in mediji so še vedno zrcalo te alergije.' Marcel Štefančič, jr.

Sledi pogovor z namestnico predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Almo Sedlar, raziskovalnim novinarjem Blažem Zgago in novinarjem Jako Elikanom. V sodelovanju s Komisijo za preprečevanje korupcije.

19:00

Mesto greha

(Sin City)

Robert Rodriguez, Frank Miller, ZDA, 2005, 35mm, 1.85, čb/barvni, 124', sp

Spletke, neustavljiva lakomnost po vplivu in denarju, izkoriščanje, ustrahovanje, predajanje drogam in prostitucija so ljudi pripeljale na skrajni rob obstanka. Edino upanje ostaja v nekaj posameznikih, ki morajo najprej razčistiti s svojimi notranjimi demoni, preden se lahko podajo v brezupni končni spopad z brezmejnim breznom človeške izprijenosti.

V sodelovanju s Komisijo za preprečevanje korupcije.

21:00