spored

ponedeljek 2.2.2015

Pogovor o otroštvu in vojni

V pogovoru bodo sodelovali Maja Weiss, Miran Zupanič, Janez Lapajne, Tugo Štiglic, Tomaž Erzar. Moderiral bo Jože Dežman.


17:00

Kdo se boji črnega moža? + Dolina miru

  • Kdo se boji črnega moža?(Janez Lapajne, Slovenija, 2012, 35mm, čb, 25')
  • Dolina mir (France Štiglic, Slovenija (Jugoslavija), 1956, 35mm, 1.37, čb, 88')

Kdo se boji črnega moža?
Janez Lapajne, Slovenija, 2012, 35mm, čb, 25'
Leto 1944 nekje v okupirani srednji Evropi. Večkulturni trikotnik med pastirčkom in dvema častnikoma z nasprotnih strani v čustveni alpski zgodbi o dveh melodijah in eni piščalki.

Dolina miru
France Štiglic, Slovenija (Jugoslavija), 1956, 35mm, 1.37, čb, 88'
Po ameriškem bombardiranju nekega slovenskega mesta med drugo svetovno vojno deček Marko in deklica Lotti, ki je nemškega rodu, ostaneta brez staršev. V sirotišnici začne mala Lotti pripovedovati Marku o neki dolini, za katero je slišala od babice, »dolini miru«, opis te doline pa dečka spomni na kmetijo njegovega strica. Skleneta poiskati to dolino in zbežita iz sirotišnice. Zunaj mesta, na deželi, ju odkrijejo nemški vojaki, oficir ukaže, naj otroka ujamejo, medtem pa nemško kolono napadeta ameriški letali, iz katerih skočita padalca. Eden od njiju, Jim (John Kitzmiller), najprej ustreli nemška vojaka, ki iščeta otroka, nato zasliši jok in najde otroka sredi deroče vode. Jim sklene pospremiti otroka v njuno »dolino miru«. Poetična vojna drama.
Program je pripravil Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS.

18:00