spored

torek 13.10.2015

15:30
Mesto žensk: Premiera!

Ženska

Majda Širca, Slovenija, 2015, digitalni format, barvni, 50’  

Zgodovinski, esejistični in interpretativni pregled boja za pravice žensk v slovenskem prostoru, v katerem so predstavljeni ključni dogodki, ki so pomenili premik pri uveljavljanju pravic žensk in enakopravnosti. Film zajema boj za ekonomsko neodvisnost žensk in za oblast nad lastnim telesom. Govori o brisanju stereotipov skozi čas, o boju za volilno pravico, za pravico do izobraževanja, dela, enakega plačila, svobodnega odločanja o rojstvu otrok, za civilni zakon in za brisanje družbeno pogojenih razlik. Film odstira stereotipe in skozi pronicljiv, pretežno ženski pogled tke portret današnje družbe in ženske vloge v njem. "Gre za prikaz pogumnih, vztrajnih in prevečkrat nevidnih korakov, ki se nam danes mogoče zdijo samoumevni. A na tej poti ni bilo nič dano, ampak veliko trdo pridobljeno.” Majda Širca Gre za 1. del filma, sledi mu bo še Ženska 2, katerega napovednik bomo predstavili na projekciji. Film je nastal v produkciji RTV Slovenija.  

19:00
Dnevi nemškega filma: Otvoritev

Ljubljeni sestri

(Die geliebten Schwestern)

Dominik Graf, Nemčija, 2014, DCP, 1.85, barvni, 134', svp  

Aristokratski sestri Charlotte and Caroline se obe zaljubita v kontroverznega mladega pisca in vročekrvneža Friedricha Schillerja. Trikotnik se zoperstavi družbenim normam svojega časa, saj se sestri odločita, da si bosta ljubezen do Schillerja delile. Igriva zabava kmalu postane precej resna reč, ki vodi proti koncu pakta med mladimi – eno dekle postane Schillerjeva soproga in druga spiše njegovo biografijo.

»V prvem kinematografskem celovečercu po osmih letih se Dominik Graf ne osredotoči na divjega in genialnega dramatika Schillerja, temveč se raje posveti večnemu vprašanju: je nekonvencionalno obliko ljubezni mogoče uresničiti v praksi? Ozadje te strastne ljubezenske zgodbe so kulturno okolje Weimarja, razvoj visokega tiska in francoska revolucija. Film, katerega žareča fotografija fluidnih posnetkov ostaja osredotočena na junake, je sodoben v misli, dejanju in čustvu.« Berlinale
V sodelovanju z Goethe-Institutom Ljubljana.