spored

petek 6.3.2015

Streljajte na pianista

(Tirez sur le pianiste)

François Truffaut, Francija, 1960, 35mm, 2.35, čb, 85', svp  

Po eni strani triler, po drugi komedija in spet po tretji tragedija obravnava dogodivščine odpisanega pianista Charlieja (imenitno brezizrazen Charles Aznavour), ki v zakotnem pariškem baru preigrava jazz, ko zakorači v zločinsko podzemlje in vihravo ljubezensko razmerje. Film, nabit z gagi, pištolami in nevarnimi tipi, je ljubeč in kot britev oster hommage ameriškemu gangsterskemu filmu, ki pa ga ne vodi zgodba, temveč je svobodno asociativna meditacija o tem žanru.
»S sredstvi kriminalke sem se namenil izraziti vse, kar sem hotel povedati o slavi, uspehu, propadu, neuspehu, ženskah in ljubezni.« »Moj drugi celovečerec je reakcija na 400 udarcev, ki je tako francoski. Čutil sem, da moram pokazati, da je name vplival tudi ameriški film.« François Truffaut

19:00

Millerjevo križišče

(Miller's Crossing)

Joel Coen, ZDA, 1990, 35mm, 1.66, 115', sp  

Leta 1929 se v neimenovanem mestu za nadzor nad dobičkonosnimi posli spopadata italijanska in irska gangsterska tolpa. Tom Regan (Gabriel Byrne) je “svetovalec” irskega mafijskega šefa (Albert Finney), a prijateljstvo se skrha, ko se Tom zagleda v šefovo dekle. Film, ki v vsakem trenutku osuplja z mojstrsko režijo in dah jemajočo fotgrafijo, zapeljivo igro in izvirnimi scenografijami, je zagledan v dve močni filmski tradiciji – gangsterski film tridesetih let in noir štiridesetih.

21:00