spored

torek 28.4.2015

To so gadi

Jože Bevc, Slovenija (Jugoslavija), 1977, 35mm, 1.37, barvni, 95'  

V ljubljanski predmestni hiši živi avtobusni šofer Štebe (Bert Sotlar), vdovec s petimi sinovi (Radko Polič, Dare Valič, Jože Hrovat, Andrej Prevc, Bogo Sajovic), za katere skrbi gospodinja Rozi (Majda Potokar). Živahni in navihani fantje spravljajo s svojimi potegavščinami v obup tako Rozi kot vso sosesko, ko na vrata potrka živahna in svojeglava Rozijina nečakinja Meri. Burka z mestne periferije in ena najbolj priljubljenih slovenskih komedij.
Program je pripravil Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS.

18:00

Dotik tai chija

(Tui shou)

Ang Lee, Tajvan, 1992, 16mm, 1.66, barvni, 105', ap 

Upokojeni mojster tai chija Ču se s Kitajske preseli v newyorško predmestje k sinu Alexu, snahi ameriškega porekla in vnuku. Tradicionalna kitajska kultura trči ob sodoben ameriški način življenja in Alex se na vse pretege trudi, da bi v družini ohranil harmonijo. Celovečerni prvenec velikega režiserja skupaj z njegovima naslednjima filmoma The Wedding Banquet (Xi yan, 1993) in Eat Drink Man Woman (Yin shi nan nu, 1994) tvori t. i. trilogijo »oče najbolje ve«, ki raziskuje soočanje starejših generacij s sodobnim svetom njihovih otrok. Izvirni naslov filma »Tui shou« se nanaša na vajo v tai chiju, v kateri se dva vpletena le nalahno dotikata z rokami in se pri tem učita izkoriščati in preusmerjati deljeni tok energije.  
Projekcija v okviru Meseca tajvanske kulture. Vstop prost.

20:00

Premiera najnovejših filmov veterana neodvisne scene Diega Menendesa

  • Protest pred Rtv Slovenija
  • Osvobodimo Osvobodilno fronto

Protest pred Rtv Slovenija / Protest at national TV Slovenija
Diego Menendes, Slovenija, 2015, digitalni HD, 16:9, barvni,  55'

Civilna iniciativa in gibanje Ops se vsak teden zbira pred Slovensko nacionalno televizijo , ker so mnenja, da bi morala civilna iniciativa imeti svoj medijski prostor, ker gre za davkoplačevalsko televizijo, katere naj bi bili lastniki vsi, ki jo plačujejo. Menijo tudi, da se ne odpirajo prave kočljive tabu teme, ki bi lahko izboljšale težke razmere v Sloveniji, zato protestirajo in hočejo stopiti v kontakt z glavnimi uredniki.

Osvobodimo Osvobodilno fronto / Let s free the liberation front
Diego Menendes, Slovenija, 2015, digitalni HD, 16:9, barvni, 25'

Dan OF. Slovenski tradicionalni praznik, ki praznuje požrtvovalnost in pogum vseh antifašističnih borcev, ki so v razdobju 41-45 sodelovali v borbi proti okupatorju, a več kot očitno je, da praznik izkorišča politika v svoje namene tako dandanes kakor v času okupacije. Se zgodovina ponavlja ?

Vstop prost.

22:00