spored

23.10.2016

0:45
35-mm maraton: Kino-integral

Trees of Syntax, Leaves of Axis + Izlet

  • Trees of Syntax, Leaves of Axis
  • Izlet 

Trees of Syntax, Leaves of Axis, Daïchi Saïto, Kanada, 2009, 35mm, 1,37, barvni, 10', bd

Izlet (Une partie de campagne), Jean Renoir, Francija, 1936, 35mm, 1.37, čb, 44', sp
“Izlet je film čiste čutnosti, ko nam prav vsaka bilka trave poboža obraz. Prirejen po zgodbi Guyja de Maupassanta je edini pravi ekvivalent umetnosti kratke zgodbe na filmskem platnu. Ne da bi se zatekel k najmanjšemu komentarju, nam Renoir ponudi petinštirideset minut poetične proze, ob katere resničnosti nas, v izbranih trenutkih, spreleti, koža pa se nam naježi. Ta film, njegovo najbolj izrazito fizično delo, se bo fizično dotaknil tudi vas.” François Truffaut

2:00
Kinoteka 20!: 35-mm maraton: Kultivator

THX 1138

George Lucas, ZDA, 1971, 35mm, 2.35, barvni, 88' 

V oddaljeni, neopredeljeni prihodnosti sta ključni družbeni vrednoti obenem edini veljavni družbeni vrednoti: to sta produktivnost in trošenje. Vsakršna čustva, zlasti naklonjenost in spolna privlačnost, so najstrože prepovedana. Vsi državljani so oštevilčeni, pod strogim nadzorom represivnih androidov in pod nenehnim vplivom kemičnih substanc, ki brzdajo čustva. THX 1138 (Robert Duvall) se upre sistemu, ki ga bolj kot karkoli drugega simbolizira bela, hladna, klavstrofobična podzemna arhitektura. Kultna distopija, režijski prvenec Georgea Lucasa.

4:00
Kinoteka 20!: 35-mm maraton: Novim obzorjem naproti

Gerry

Gus Van Sant, ZDA, 2002, 35mm, 2.35, barvni, 103', sp

Mestna mladeniča (Matt Damon, Casey Affleck), prijatelja, oba z imenom Gerry, odideta na izlet do roba Doline smrti. Mimo redkih izletnikov se vzpenjata po goli pokrajini in iščeta neko mesto. Kaj naj bi bilo na tem mestu ali zakaj ga iščeta, ni znano. Hoja do domnevnega cilja je sprva zavzeta in tiha, negotovost glede prave poti pa sproži sproščeno kramljanje, ob katerem fanta ne opazita, da sta se okrog njiju spustila megla in mrak. Po kratkem oddihu jo mirno mahneta nazaj proti avtu, vendar nikakor ne najdeta prave poti. Ko se zdani, se znajdeta sredi čudovite puščavske pokrajine, in kamor seže njuno oko, ni več nobene sledi civilizacije.
»Ne spite z nikomer, ki ne ljubi tega filma!« John Waters