spored

sreda 7.12.2016

15:00
13. Animateka

Žirija se predstavlja – Mauro Carraro

Proces/Le Processus
Philippe Grammaticopoulos, Xavier de L'Hermuzière, Francija, 2000, digital, 7’52”
Ko vojak izgubi čelado, ga rojaki ne prepoznajo več.

Katedrala/Katedra

Tomasz Bagiński, Poljska, 2002, digital, 6'20”
Skozi rebra katedrale kot ob zori prodirajo žarki rdeče, rumene in modre. Sedel bom, umiril srce. Mislil sem, da bo tu predvsem strah, živalska groza, toda zdaj občutim samo obžalovanje, močno, negibno, moreče obžalovanje, utesnjujočo težo temne vode. Nobenih misli, nobenih impulzov za telo, še oči imam suhe. Samo v prsih me stiska. Toda zakaj spregovoriti, bolje je molčati.

Skhizein
Jérémy Clapin, Francija, 2008, digital, 13’35”
Ko ga zadene 150-tonski meteorit, se mora Henry naučiti živeti natanko 91 cm od sebe ... Če želi odpreti vrata, sesti na stol ali vzeti v roke telefon, mora to odslej storiti z razdalje 91 centimetrov.

Madagaskar, dnevnik s poti/Madagascar, carnet de voyage
Bastien Dubois, Francija, 2009, digital, 11’30”
Malgaški ritual famadihana ali "obračanje kosti" je prizorišče pomembnega slavja, plesa in žrtvovanja, predvsem pa izkazuje pomen tega starodavnega kulta malgaške kulture. Zgodba, ki se odvije v obliki popotniškega dnevnika, izriše pot evropskega popotnika po pokrajinah teh raznolikih običajev.

Med medvedi/Between Bears
Eran Hilleli, Izrael, 2010, digital, 5'22''
Zgodba o skupini, ki se odpravi na pot po sledi črnega medveda.

Petit Pas
Mauro Carraro, Francija, 2008, digital, 1'12”
Sodobna učna ura zgodovine: kaj se je zares zgodilo ob prvem pristanku na Luni.

Muzorama
Elsa Brehin, Raphaël Calamote, Mauro Carraro, Maxime Cazaux, Emilien Davaud, Laurent Monneron, Axel Tillement, Francija, 2009, digital, 3'13”
Izlet v svet francoskega ilustratorja Jeana-Philippa Massona, znanega tudi pod vzdevkom Muzo.

Matatoro
Mauro Carraro, Raphael Calamote, Jérémy Pasquet, Francija, 2010, digital, 6'20”
Hermetični svet bikoborb in njihovega občinstva doživi predelavo in reinterpretacijo.

V Santiago/Hasta Santiago
Mauro Carraro, Švica/Francija, 2013, digital, 13'
Mapovo potovanje po sloviti Jakobovi poti, na kateri bo prečkal mesta in srečeval druge pohodnike. In ti ne nosijo vedno nahrbtnika.

Aubade
Mauro Carraro, Švica, 2014, digital, 6'
Nad Ženevskim jezerom se dviga črno sonce. Plavalci in ptice v nadrealističnem prizoru protisvetlobe ob hipnotični glasbi čelista spremljajo predstavo, ki jo uprizori zora.

17:00
13. Animateka

Evropski študentski tekmovalni program II

Kitten Instinct
Liesbeth Eeckman, Belgija, 2016, digital, 16'43”
Nekoč v obdobju pozne krede strašni tiranozaver sanja o prikupni mucki. Te sanje zaznamujejo začetek novega obdobja v njegovem življenju. Trdno odločen, da bo mucko našel, opusti vsakodnevno rutino lova, prehranjevanja in spanja ter se odpravi raziskovat svet.  

Wildfire
Hugues Opter, Pierre Pinon, Nicole Stafford, Valentin Stoll, Arnaud Tribout, Shang Zhang, Francija, 2015, digital, 3'58”
Strastna gasilka in žena Ena je močno zaverovana v svoj poklic. Njeno navdušenje nad ognjem začne vplivati na družinsko življenje.  

Mirror
Anna Lytton, Nemčija, 2016, digital, 5'17”
Dotakniti se in doživeti dotik, razkriti in prikriti. Linije svinčnika raziskujejo kožo, notranji svet, ki se izriše na zunanji površini telesa. V premikih se začne izražati odnos med telesom in mojimi risbami.

Borderlines
Hanka Nováková, Češka, 2015, digital, 5'
Prispodoba o ljudeh in mejah njihovega sveta. Film pripoveduje zgodbo o tem, kako hitro se nekaj majhnega sprevrže v hud razdor in kako težko je tega zajeziti. Težko, toda ne nemogoče.

Trk črnila in praznine/Zdarzenie plastyczne
Tymon Albrzykowski, Poljska, 2016, digital, 5'11”
Črno-bela ritmična metamorfoza abstraktnih geometričnih oblik. Dramaturgijo filma gradita izčiščena forma in ekspresivna glasba. V celoti je bil ustvarjen brez kamere, neposredno na 35-mm filmski trak.

Silence
Emma Carré, Francija, 2015, digital, 4'20”
Naveličan tridesetinnekajletnik Fred nekega sneženega večera sreča nenavadnega človeka.

Opia
Shanta Jethoe, Nizozemska, 2016, digital, 5'07”
Radovedna deklica se odpravi po sladoled. Na poti sreča otroke iz soseske, ki njeno prisotnost postavijo pod vprašaj.

I Felt Like Destroying Something Beautiful
Katrin Jucker, Švica, 2016, digital, 3'
Kode podob in njihove variacije: eksperiment v poseganju v obstoječe podatkovne datoteke. Podobe se skozi zvočne in besedilne datoteke preoblikujejo in spet končajo kot podobe.

Machos
Carlos Rufas Giribets, Madžarska, 2015, digital, 7'17”
Machos je film o moškosti. Sodobna moškost je predstavljena prek različnih nepovezanih situacij, ki prikazujejo, kako nesmiseln in smešen je dejanski model moškosti. Zgodba naj bi gledalce spodbudila k razmisleku o njihovih osebnih izkušnjah, da bi si tudi ob ogledu filma izoblikovali svojo, novo izkušnjo.

Tekkol
Jorn Leeuwerink, Nemčija/Nizozemska, 2015, digital, 1'55”
Zelo dolg pes sklene pomagati koklji in njenim piščetom čez reko. Ko po njem začnejo hoditi vse mogoče živali, spozna, da to morda ni bila najboljša zamisel.

Superfilm/Super rzecz
Piotr Kabat, Poljska, 2016, digital, 5'30”
Animirani kratki film o sodobni popkulturi. Gre za poklon ameriškim filmom, TV-serijam in risankam iz druge polovice 20. stoletja. Zgodba se odvije v umetnikovi skicirki, kjer trčijo svetovi pasic, posebnih učinkov, hollywoodskih filmov, risank in korporativnih logotipov. Kombinacija vsega tega vodi do neizbežnih posledic in razkrije povsem drugačno, veliko obsežnejšo realnost.

Rumeno/Amarillo
Ana Pérez López, ZDA/Španija, 2016, digital, 3'47”
Umetna aroma banane ima okus po sadju, ki ga ni več. Gros Michel je bila najbolj priljubljena sorta v Ameriki, vse dokler ni plantaž v 60. letih uničil virus. Osmrtnica popiše življenje ene kulture v kontekstu globalne prehranske politike – sistema, v katerem želja zabriše mejo med naravnim in sintetičnim.

Beyond
Milán Kopasz, Madžarska, 2015, digital, 9'36”
Črna luknja je prostor v vesolju s tako močno gravitacijo, da iz nje ne more pobegniti niti svetloba. A tudi na Zemlji so kraji in situacije z nenavadno privlačnostjo. Nekateri se jim izognejo, drugi pristopijo.

20:00
13. Animateka

Retrospektiva 3D računalniško animirani film II: Obredi

Pomlad/Le Printemps
Jerome Boulbes, Francija, 2012, digital, 15’13”
Svetišče globoko v gozdu. Maske čakajo in se pripravljajo. Zasliši se glasba ... Na prizorišču se pojavi kletka. V njej je privezana žrtev. Obred se lahko začne: veselo praznovanje pomladi.

Čikorja an' kafe
Dušan Kastelic, Slovenija, 2008, 35mm, 7'54”
V animirani priredbi pesmi Iztoka Mlakarja spremljamo preprost kmečki par od poroke do smrti. Rdeča nit zgodbe je drobna prevara – žena je namreč možu vse življenje namesto prave kave kuhala poceni kavni nadomestek, čikorjo.

Ona, ki meri/Ona koja mjeri

Veljko Popović, Hrvaška, 2008, digital, 6'40”
Smo zares svobodni? Ali naša hrepenenja res izvirajo iz nas ali so vsiljeni produkt družbe, v kateri živimo? Vprašanje, ki ga film zastavlja, je: smo sužnji kulture in družbe, v katero smo bili rojeni, ali ji vendarle lahko ubežimo?

Cvet bitke/Cvijet bitke
Simon Bogojević-Narath, Hrvaška, 2011, 35mm, 19'30”
V arkadijskem vzdušju zamegljenega podzemlja živijo nenavadni liki: iluzionist, civilni subjekt, lesena lutka in tihi, a nevarni mečevalec. Njihova skrivnostna doživetja so prispodoba odnosa med že izumrlo tradicijo evropskega bojnega mečevanja in doktrino pragmatične politične akcije. Je konec prispodobe tudi začetek poučnega nesporazuma?

Paper World
Dávid Ringesein, László Ruska, Madžarska, 2012, digital, 2'35”
Oglas za WWF Madžarska prikaže vrednote, ki jih zagovarja WWF, na ravni mikrosveta.

The Race
Michaël Le Meur, Francija, 2015, digital, 14'36”
Človeštvo, večno nezadovoljno in obsojeno na rast, v divji dirki poblaznelo pospešuje do vrtoglave hitrosti. Kaj če ta brezglava naglica ni sad naše svobodne volje, temveč mehanskih sil, ki vladajo vesolju?

Time Rodent
Ondřej Švadlena, Francija/Češka, 2016, digital, 15’
V oddaljeni prihodnosti, kjer je noč použila dan, prebivalci mutirajočega sveta živijo izključno od umetne svetlobe.

22:00
13. Animateka

Celovečerni animirani film Daleč na sever

Tout en haut du monde

Rémi Chayé, Francija/Belgija/Luksemburg/Danska, 2015, DCP, 80’, svp

Zgodba je postavljena v Sankt Peterburg druge polovice 19. stoletja. Saša, mlada pripadnica ruske aristokracije, sanja o daljnem severu in trepeta za usodo dedka Oloukina, uglednega znanstvenika in raziskovalca Arktike, ki s svojo najnovejšo odpravo osvaja Severni tečaj.