spored

sreda 28.9.2016

11:00
Festival Sonica: Simpozij SONIC.ARCHITECTURES

Zvok arhitekture/Arhitektura zvoka


Na prvem dnevu simpozija se bomo posvetili problematiki zvoka in arhitekture. Janez Križaj bo predstavil izhodišča za zvočno ekologijo Ljubljane in problematiko črnih gradenj v zvočni arhitekturi Ljubljane. Računalničar in medijski umetnik Martin Reicher bo predstavil raziskovalni projekt KiloHertz, s katerim raziskuje ostanke visokofrekvenčnih vojaških radijskih komunikacijskih sistemov na podeželju, na ta način pa odpira vprašanje ponovne demokratizacije javnega prostora in vojaškega nadzora. Zvočni in medijski umetnik Julien Bayle raziskuje razmerje med dekonstrukcijo in rekonstrukcijo skozi simulacije razpadanja betona.
Predavanjem bo sledila okrogla miza z umetniki festivala Sonica.Simpozij bo moderiral Luka Zagoričnik. Simpozij bo potekal v angleškem jeziku,. Vstop prost.

18:00
Filmski večer #Ireland2016

Program kratkih filmov 'Po letu 1916'

  • Očetovo pismo
  • Velika kolobocija
  • K orožju
  • Zbogom, draga
  • Granit in apnenec
  • G. Yeats in kovanci
  • Moje življenje za Irsko
  • Lizike (The Cherishing)
  • Zabava (The Party)

Očetovo pismo (A Father's Letter), Joe Dolan, 12’, svp
Velika kolobocija (A Terrible Hullabaloo), Ben O’Connor, 9’, svp
K orožju (Baring Arms), Colm Quinn, 13’, svp
Zbogom, draga (Goodbye Darling), Maria-Elena Doyle, 11’, svp
Granit in apnenec (Granite and Chalk), Patrick Hodgins, 12’, svp
G. Yeats in kovanci (Mr. Yeats & the Beastly Coins), Ann Marie Hourihane, Laura McNicholas, 12’, svp
Moje življenje za Irsko (My Life for Ireland), Kieron J. Walsh, 14’, svp
Lizike (The Cherishing), Dave Tynan, 14’, svp
Zabava (The Party), Andrea Harkin, 13’, svp

Program devetih kratkih filmov, ki jih je navdihnilo dogajanje v letu 1916 in vse, kar je to leto prineslo in nosi še danes. Igrani, dokumentarni in animirani filmi obravnavajo sodobni čas in tudi preteklost. Filmi so nastali v produkciji Bord Scannán na héireann – Irskega filmskega sklada.
S programoma filmov obeležujemo stoto obletnico krvave velikonočne vstaje proti britanski vladavini na Irskem, ki je privedla do neodvisne Republike Irske. Večer smo pripravili v sodelovanju z Veleposlaništvom Irske. Vstop prost na obe projekciji.

21:00
Filmski večer #Ireland2016

Plug in zvezde

(The Plough and the Stars)

John Ford, ZDA, 1936, DCP, 1.37, čb, 72', svp

Spomladi leta 1916 se po ulicah Dublina širi vročica upora proti britanski nadvladi. Nora (Barbara Stanwyck) možu Jacku (Preston Foster) v strahu, da bo umrl v boju za irsko svobodo, kakor je pred leti tudi njen oče, prikriva novice, da je postal poveljnik v novonastali Ljudski armadi Irske. Ko Britanci s strehe pošte nazadnje snamejo irsko zastavo »Plug in zvezde«, se Jack zaobljubi, da se bo borba za svobodo nadaljevala. Ford se odkrito identificira z irskim bojem za neodvisnost in kot veliko tragedijo prikaže britansko zatiranje svobode in tudi osebno izgubo, bolezen in smrt, posledice revščine. Kakšna je svoboda, se vprašamo, brez ekonomske neodvisnosti? Film so posneli na Irskem po predlogi nekoč kontroverzne drame Seána O'Caseyja Easter Rising play. S programoma filmov obeležujemo stoto obletnico krvave velikonočne vstaje proti britanski vladavini na Irskem, ki je privedla do neodvisne Republike Irske. Večer smo pripravili v sodelovanju z Veleposlaništvom Irske. Vstop prost na obe projekciji.