spored

sobota 7. 12. 2019

16:00
16. Mednarodni festival animiranega filma Animateka

Baltik na obisku: Medgeneracijsko oplajanje

G. Noč ima prost dan (Pono Nakties laisvadienis)
Ignas Meilūnas, Litva, 2016, 2'
Zakaj noč spreminja dan? Če ti nekaj ni všeč, to pač spremeniš.

Gospodar (Isand)
Riho Unt, Estonija, 2015, 18'
Pes Popi in opica Huhuu vselej čakata svojega gospodarja, a ta nekoč preprosto neha prihajati domov ... Takrat se začne njuno skupno življenje. Popi, ki je v resnici pametnejši in močnejši, se ukloni opičjim muham ter s tem pokaže svojo ubogljivost in podložnost. Huhuu po drugi strani ponazarja nebrzdanost in neumnost. To je aksiom, bolj iluzoren od sanj in strašnejši od resnice.

Hiša iz podzavesti (Alateadvuse maja)
Priit Tender, Estonija, 2015, 10'40'
Psihedelična drama o dimnikarju in goreči ženski.

Zadnja postaja: Luna
(Paskutinė stotelė - mėnulis)
Birutė Sodeikaitė, Litva/Poljska, 2017, 9'
Zgodba o deklici, ki se ob spopadanju z boleznijo zateče v domišljijo: bolezen si zamišlja kot leva in sebe kot samoroga. Tako gre skozi različne stopnje sprejemanja.

Leteči mlin
(Kärbeste veski)
Anu-Laura Tuttelberg, Estonija, 2012, 7’
Mlinar, ki živi v starem mlinu, vsak dan peče kruh in skrbi za račke, ki jih želi nekega dne izpustiti na prostost. Na polju ob njegovem domu pa lovci streljajo ptice.

Sijaj (Šviesa)
Gediminas Šiaulys, Litva, 2018, 6'19'
Poetična oda Litvi in njenim vztrajnim prizadevanjem za ohranitev litovskega jezika ob zgodovinskih spremembah 19. in 20. stoletja. Film z različnimi simbolnimi prispodobami upodobi dramatični izgon v Sibirijo, tihotapljenje litovskih knjig in najrazličnejša gibanja za neodvisnost.

Velodrool
Sander Joon, Estonija, 2015, 6'11'
Kolesarju odvisniku zmanjka cigaret. Da bi prišel do nove zaloge, se vključi v dirko, a če noče izpasti, mora sprejeti pomoč čudaških gledalcev.

Piloti se vračajo domov (Lendurid koduteel)
Olga Pärn, Priit Pärn, Kanada/Estonija, 2014, 16'05'
Po izgubi letala se trije piloti nepojasnjeno znajdejo sredi puščave. Ko sledijo nevarni in nepredvidljivi poti, ki jih bo naposled pripeljala domov, postanejo žrtve prividov in doživijo zapeljevanje sirene, njihove lastne čudaške domišljije.

18:00
16. Mednarodni festival animiranega filma Animateka

Animirani dokumentarci II

Swatted
Ismaël Joffroy Chandoutis, Francija, 2018, 21'14"
Igralci spletnih videoiger opisujejo svoje težave s t. i. swattingom, izjemno nevarnim pojavom kibernetskega napada na daljavo, ki jim grozi, kadarkoli igrajo. Film predstavlja dogodke z videi na YouTubu in podobami iz videoigre.

Saigon sur Marne
Aude Ha Leplège, Belgija/Francija, 2019, 14'12"
Starejši par med domačimi opravili pripoveduje vnukinji o svoji izkušnji vojne in življenju, razpetem med Vietnamom in Francijo. Pri tem obudita spomin na skupno zgodbo vse od prvega srečanja, ko sta imela 20 let, do sedanjosti; govorita o izgnanstvu in izseljenstvu, včasih s humorjem, drugič z resnostjo.

Blocked, Blurred and in the Dark – Potapljač (Blocked, Blurred and in the Dark – De Duiker)
Sophia Twigt, Nizozemska, 2018, 3'47"
Potapljač dela za posebno enoto nizozemskih kriminalistov. Zaradi lastne varnosti in varnosti ekipe ne sme razkriti svoje identitete. To je prva epizoda animirane dokumentarne serije Blocked, Blurred and in the Dark o ljudeh, ki imajo zanimivo zgodbo, vendar se ne smejo ali nočejo razkriti.

Čuden proces
(Uno strano processo)
Marcel Barelli, Švica, 2018, 10'
»Vedno sem hotel ustvariti film o lovu, kar pomeni – PROTI lovu. A to ni tako preprosto, če prihajaš iz družine lovcev. Moje misli se prepletajo s spomini. O lovu govorim z očetom, ki je seveda lovec. Pa tudi moja mama ima kaj dodati ...« (Marcel Barelli)

Radiovizija – Smisel (Radiovizija – Smisao)
Iva Ćirić, Srbija, 2018, 3'04"
Film z vizualnimi metaforami in simbolnim jezikom animacije opisuje filozofijo o smislu življenja. Nastal je na podlagi izvirnega avdioposnetka iz leta 1982, v katerem priznani srbski pisatelj išče odgovor na vprašanje, ali ima življenje smisel, in če ga ima, kaj to je.

Brez cilja
(Driftless)
Jonah Primiano, ZDA, 2019, 6'05"
Zdaj samo še spomin.

Očetovi čevlji (Opinci)
Anton & Damian Groves, Romunija/Francija, 2019, 17'53"
Film je nastal na podlagi resnične zgodbe o očetu samohranilcu in prvem človeku, ki je prehodil pot okoli sveta. Svoji mladi hčeri se trudi pojasniti, zakaj odrašča brez mame, ter ji pripoveduje o smrti in pogumu.

20:00
16. Mednarodni festival animiranega filma Animateka

Svetovni jagodni izbor IV

Erodium Thunk
Winston Hacking, Kanada, 2018, 2'50"
V filmu se prelivajo neskončni nizi obstreljevanja s televizijskimi oglasi. Obljubljene užitke potrošniškega kapitalizma z enako mero satire in nostalgije dekonstruira sodobna oblika détournementa. (Clint Enns)

Plešoča žaba
(춤추는 개구리)
Kim Jin-man, Južna Koreja, 2018, 9'
Vse je povezano.

Viharni veter (Hurlevent)
Frédéric Doazan, Francija, 2018, 6'23"
Veter razpihuje liste knjige ter iz vrstic in besed ustvarja abecedna bitja.

Tihožitja (Kiirehessä Liikkumatoin)
Elli Vuorinen, Finska, 2019, 6'02"
Tradicionalne ljudske figurice z različnih zornih kotov govorijo o živahnem mirovanju: par na starinski nevestini skrinjici se loči in razpade v netivo, starodavni kip v vitrini se naveliča poslušanja o dinamičnem potencialu skupnih delovnih prostorov, tekač na glinenem vrču pa se zatakne v trening brez konca.

Nad gladino (À Tona)
Filipe Abranches, Portugalska, 2018, 10'55"
Vojaški pilot strmoglavi sredi oceana, a letalo k sreči pristane na peščeni plitvini. Hrepenenje po rešitvi je navsezadnje uslišano z nenavadnim ritualom.

Muedra
Cesar Díaz Meléndez, Španija, 2019, 9'
Življenje lahko vznikne kjerkoli, narava je muhasta in dnevi lahko trajajo nekaj minut. Čeprav se nam vse zdi znano, tukaj ni nič tako, kot se zdi. Krog življenja z drugega zornega kota.

Spermaceti
Jacky De Groen, Belgija, 2018, 11'35"
Mornarji se kratkočasijo pod žgočim soncem in čakajo znak, da je plen blizu. Mladi um se po sledi vzorcev v lesu obrne navznoter. Ko je prelite nekaj krvi, močna roka ponudi trenutek zavetja. Fant si da izdelati prvi tatu.

Intermission Expedition
Wiep Teeuwisse, Nizozemska, 2019, 8'20"
Med sončnimi počitnicami se množica turistov le stežka poslovi od živahnega mestnega življenja. Ob odsotnosti dnevnih zadolžitev se v neprijetnem, strašljivem kraju počuti izgubljeno.

Tomorrow I Will Be Dirt

Robert Morgan, VB, 2019, 8'05"
Avtorizirano, nadrealistično animirano nadaljevanje filma Schramm Jörga Buttgereita iz leta 1993. Film, ustvarjen v obliki avtorjeve edinstveno genialne stop animacije, se poda v morasto neznan svet onkraj junakove smrti.

Mimi
Lisa Fukaya, Danska/Japonska, 2018, 4'17''
Mimi se prvič v življenju naredi mozolj. Ker se boji izstopati in se počuti nelagodno v družbi vrstnic, drugačnih od nje, začne posnemati dekleta okoli sebe.

22:00
16. Mednarodni festival animiranega filma Animateka/Baltik na obisku

Kamenje v mojih žepih

Rocks in My Pockets

Signe Baumane, Latvija/ZDA, 2014, DCP, barvni, 88’, sp

Latvija, pozna dvajseta. Lepa, izobražena, velikih upov za prihodnost polna Anna se poroči s trideset let starejšim avanturističnim podjetnikom. A s poroko pride ljubosumje in mož Anno skrije v gozd, daleč proč od poželjivih moških pogledov, kjer mu rodi osem otrok. Ko družino prizadene gospodarska kriza, ostaja Anna trden steber: otroke uči preživetja v naravi, iz doline tovori vodo za živino in odira zajce za novo gospodo. Toda nekaj v njej je hudo narobe …Neposredna, globoko osebna, a tudi družbenokritična animirana pripoved, v kateri Signe Baumane, oborožena z ironijo, humorjem in divjo ustvarjalnostjo, raziskuje svoj psihološki DNK, da bi našla vir norosti, s katero se spopadajo ženske v njeni družini.