spored

petek 17.11.2017

17:00
28. Liffe: Posvečeno: Čudežno leto '67

Mali vojaki

Mali vojnici

Bahrudin Bato Čengić, Jugoslavija, 1967, 35mm, 1.66, čb, 92’, svp 

Ob koncu druge svetovne vojne svetlolas deček prispe v sirotišnico, kjer so nastanjeni otroci partizanov in žrtev druge svetovne vojne. Upravnik sirotišnice ve, da so bili fantovi starši nacisti, vendar to dejstvo spretno prikrije, saj se boji, da bi otrok postal žrtev vrstniškega nasilja. Izmisli si fantovo življenjsko zgodbo, a drugi otroci kmalu podvomijo v njeno resničnost. Ker posumijo, da je deček nemškega rodu, mu začnejo soditi kot vojnemu zločincu.
»Moji filmi so povezani z mojo generacijo, z našimi povojnimi leti, s prepričanjem, da smo nenadoma odrasli in otroške igre čez noč pustili za seboj … Teh let se spominjam kot velike radoživosti. Vsi smo bili veseli in verjeli smo v iste stvari. Zavedam se, da postaja danes razlika med generacijami vse večja, kar včasih poglablja nesporazume. To je neizogibno, vendar še vedno malo žalujem za tistim minulim časom.« - Bato Čengić

19:00
28. Liffe: Posvečeno: Čudežno leto '67

Grajski biki

Jože Pogačnik, Jugoslavija, 1967, 35mm, 1.66, čb, 87’, ap

Peter Smrekar uide iz mladinskega vzgojnega doma v zanemarjeni graščini, da bi obiskal staro mamo, a policija ga pripelje nazaj in upravnik doma ga takoj ukaže zapreti v temnico. Ko se čez nekaj dni vrne v skupinsko spalnico, ga hočejo nekateri gojenci pretepsti, saj so bili zaradi njegovega pobega kaznovani tudi oni. V bran ga vzame Danny, ki ga nagovarja, naj drugič raje pobegne z njim. »Črni film« o mladinskem prestopništvu.

21:00
28. Liffe: Retrospektiva: Klasični francoski krimič

Strah nad mestom

Peur sur la ville

Henri Verneuil, Francija/Italija, 1975, 35mm, 1.85, barvni, 90’, svp

Policist Jean Letellier je pod pritiskom – izmuznil se mu je razvpiti gangster Marcucci, ob tem pa je v neuspeli akciji umrl še nedolžni mimoidoči. Med preiskavo o Letellierjevi krivdi se v mestu zgodi serija umorov mladih žensk. Neznani morilec na prizoriščih umora pušča sporočila, v katerih žrtve obsoja nečistega življenjskega sloga. Morilec se podpisuje kot Minos in se sklicuje na Dantejevo Božansko komedijo. Ko se Letellier že loti novega primera, se spet pojavi Marcucci, medtem pa Minosovi namigi policista postopoma pripeljejo na sled krutemu zločincu. Jean-Paul Belmondo na lovu za serijskim morilcem v enem izmed šestih filmov, v katerih sta moči združila mojster kriminalke Henri Verneuil in skladatelj Ennio Morricone.