novice

RETROSPEKTIVA: FEDERICO FELLINI 100! 3. JUNIJ–6. JULIJ 2021

Lani smo konec oktobra načrtovali filmsko retrospektivo Federico Fellini 100!, s katero bi obeležili stoletnico rojstva enega najbolj cenjenih avtorjev zgodovine filma. Partnerica pri organizaciji retrospektive, ustanova CSC – Cineteca Nazionale iz Rima, nam je prijazno dovolila obdržati 35-mm kopije Fellinijevih filmov iz svojega arhiva vse do zdaj, ko jih bomo lahko občinstvu prikazali na kinotečnem platnu.

Retrospektivo bomo odprli v četrtek, 3. junija, ob 21.30 s Fellinijevim zgodnjim filmom Beli šejk iz leta 1952.

Federico Fellini (1920–1993) velja za enega najvplivnejših filmskih režiserjev 20. stoletja, režiserja z divjo fantazijo, ki se je napajala iz podrobnega opazovanja življenja, iz arheološkega raziskovanja otroštva in preprostih stvari, ki jih je Fellini predelal v mitske zgodbe. V Fellinijevih zgodnejših delih je zaznati družbeno kritičnost neorealizma, pozneje pa je režiser v filme vključeval osebno perspektivo, polno avtobiografskih vložkov, ki jo je predstavljal z nadrealistično filmsko govorico.

V sklopu kinotečne retrospektive bomo prikazali vseh dvajset režiserjevih celovečernih filmov, tri celovečerne omnibuse, h katerim je Fellini prispeval svoje epizode, in štiri dokumentarne filme o Felliniju, ki jih je posnel nemško-ameriški avtor Gideon Bachmann.

Retrospektiva Federico Fellini 100! je nastala v sodelovanju s CSC – Cineteca Nazionale in je del niza mednarodnih dogodkov Fellini 100!, ki jih ob stoletnici režiserjevega rojstva promovira Italijansko ministrstvo za kulturo.

Za pomoč pri pripravi retrospektive se toplo zahvaljujemo: Paolo Cherchi Usai, Laura Argento, Annamaria Licciardello, Maria Coletti, Viridiana Rotondi (CSC – Cineteca Nazionale,Rim), Riccardo Costantini (Cinemazero, Pordenone), Elena Beltrami (La Cineteca del Friuli, Humin), Carmen Accaputo (Cineteca di Bologna), Matěj Strnad (Národní filmový archiv, Praga), Stefano Cerrato (direktor) in Mateja Kralj (Italijanski inštitut za kulturo v Sloveniji).


SPREMLJEVALNI PROGRAM

Dokumentarni film Fellinikon (Gideon Bachmann, 1969) beleži priprave in snemanje nekaterih prizorov Fellinijevega Satirikona – v studiu in na lokacijah. Vsebuje tudi odlomke pogovorov z režiserjem, v katerih Fellini razkriva ozadje ustvarjanja in produkcije filma. Draguljček, ki pripomore k razumevanju Fellinijevega genija v akciji, se začne s pomenljivo Bachmannovo izjavo: »Fellini naše delo vsak dan spremlja z veliko radovednostjo. Sumničav je, prede kakor maček in opazuje nas bolj kakor mi njega. Fellinikon: mačje oči!«

Projekcijo bo v petek, 11. junija, ob 18. uri s predavanjem uvedel Riccardo Costantini, urednik programa pordenonskega kulturnega centra in kinematografa Cinemazero.

V dvorani Silvana Furlana je na ogled razstava Federico Fellini na slovenskih filmskih platnih, na kateri so razstavljeni plakati različnih jugoslovanskih distribucijskih podjetij, ki so napovedovali Fellinijeve filme, predvajane v slovenskih oziroma jugoslovanskih kinematografih. Razstavo smo pripravili v sodelovanju s Hrvaško kinoteko pri Hrvaškem državnem arhivu, od koder smo prejeli velik del predstavljenih plakatov.

V šolskih letih 2019/2020 in 2020/2021 so študenti magistrskega študija smeri Grafično oblikovanje, ALUO ustvarjali projekt FELLINI 100, ki je vključeval oblikovanje filmskega plakata in filmske knjižice. Oboje se je navezovalo na izbrane filme Federica Fellinija. Oblikovane filmske knjižice in

plakati so realizirani v digitalnem tisku. Plakati vključujejo dodatno informacijo v obliki aplikacije EyeJack, ki nam omogoča, da si dele filmov Federica Fellinija ali vsebin, ki so povezane z njegovimi filmi, ogledamo z aplikacijo, naloženo na mobilnem telefonu. Projekt bo na ogled od 3. junija do 7. julija v preddverju Slovenske kinoteke.

Med 1. in 14. junijem bo na plakatnih mestih Evroplakata vzdolž Slovenske ceste zaživela razstava Plakati za Fellinija (Posters for Fellini).

Če se ne bi pojavil covid-19, bi si leto 2020 morda zapomnili kot 100. rojstni dan vizionarskega filmskega umetnika Federica Fellinija. Fellini je poosebil vizualnega pravljičarja, nekoga, ki je transformiral sanje v fantastično resničnost. Čedomir Kostović in Iwona Rypesc-Kostović sta ob stoletnici organizirala mednarodni festival interpretativnih plakatov za Fellinija. Pri mednarodnem projektu je sodelovalo več kot 112 svetovno priznanih oblikovalcev. Vsak avtor se je velikemu režiserju poklonil s svojo lastno interpretacijo filma, motiva, nekateri avtorji pa celo s podobo emocije, ki jo je režiser v njih prebudil. Zaradi velikega števila prijavljenih del je razstavo kuriral priznani slovenski oblikovalec Ranko Novak. 1. junija bodo Slovensko cesto osvetlili plakati triindvajsetih avtorjev z vsega sveta, vsak s svojo interpretacijo Fellinija. Triindvajset plakatov si lahko ogledate na Slovenski cesti, ostale plakate, ki so nastali v okviru projekta, pa na povezavi: http://www.postersforfellini.com/index.html.

Ideja akcije je, da plakati potujejo po vsem svetu in se poklonijo velikemu režiserju s pomočjo različnih institucij. Slovenska kinoteka je prva institucija, ki je svetovno razstavo postavila v fizični obliki in ne na spletu.

Razstavo smo pripravili v sodelovanju z Italijanskim inštitutom za kulturo v Sloveniji.


EKRAN IN FELLINI

V lanskoletni jesenski številki strokovne revije s področja filma in televizije Ekran (september/oktober) je tematski blok, posvečen stoti obletnici Fellinijevega rojstva. O Fellinijevem »filmskem cirkusu« razmišlja Zdenko Vrdlovec, o režiserjevi ljubezni do Rima Majda Širca, o fascinantnih podobah žensk v Fellinijevih filmih pa Anja Banko. Muanis Sinanović išče povezave med Sladkim življenjem (1960) in Sorentinovo Veliko lepoto (2013), Kristian Božak Kavčič pa analizira eno največjih Fellinijevih klasik, Osem in pol (1963).

Felliniju bo posvečena tudi junijska edicija kinotečne rubrike Kino Ekran, ki jo sodelavci revije pripravljajo v sodelovanju s Slovensko kinoteko. Ideja Kina Ekran je, da bralce in vse druge ljubitelje filma ob izidu vsake nove številke povabimo v kino(teko), kjer si pogledamo izbrani film in ga tudi primerno kontekstualiziramo. V enaindvajseti izvedbi nanizanke Kino Ekran si bomo v Slovenski kinoteki ogledali Fellinijevo klasiko Giulietta in duhovi (1965), film o pripadnici bogatega rimskega meščanstva, ki po moževi prevari opazuje, kako se vse gotovosti njenega življenja počasi rušijo. Projekcijo bosta v četrtek, 24. junija, ob 18. uri s pogovorom o filmu in Fellinijevih ženskah pospremili Anja Banko in Majda Širca. Vstop na projekcije Kina Ekran je brezplačen za naročnike revije Ekran.


KNJIGA SVET FEDERICA FELLINIJA

Pri Slovenski kinoteki bo v zbirki Kinotečni zvezki izšla tudi knjiga, ki izčrpno obravnava ustvarjalni opus Federica Fellinija. Knjiga, ki jo piše Andrej Gustinčič, bo predvidoma izšla v začetku naslednjega leta.