novice

12. Festival migrantskega filma

14. – 17. junija v Slovenski kinoteki, Kinodvoru, Pritličju, SF in drugih krajih po SlovenijiNa mejah nič novega

Kaj so to meje. A obstajajo.

Meje so nekaj kar moraš prestopit


da prideš na drugo stran. A veš

ko smo šli na morje. Ne mami.

To ni bila meja to je bil policaj


in ni ustavil in nisi ga vprašala če gremo

lahko čez. A to je bila meja. Ja.

 
(iz pesmi Stanje na mejah Ane Pepelnik, zbirka Tehno, 2017, LUD Šerpa)

Medtem ko se večina Evrope ob začetku poletja obsesivno ukvarja z vprašanjem, kdaj in predvsem kako čim bolj enostavno prečkati meje, da bi se lahko odpravili na počitnice v obmorske kraje, preračunava dneve do cepljenja ali ugotavlja ceno Covid testov, ki jih bodo odrešili karantene, se v Sredozemskem morju, v gozdovih Bosne in Hercegovine in Hrvaške, ob prečkanju Kolpe in zelene meje s Slovenijo begunci sprašujejo predvsem, ali jim bo na poti prizanešeno z nasiljem in ali jim bo uspelo ujeti trenutek, ko se trdnjava Evropa morda za hip odloči pripreti vrata ter, bolj po naključju kot načrtno, sprejeti koga od njih. Velika večina te sreče nima, a vseeno vztrajajo.

Tokratni Festival migrantskega filma se letos v veliki meri poklanja tistim, ki vztrajajo na poti, pa tudi tistim z druge strani meja, ki  jim poskušajo olajšati življenje na poti.

Film Reka duhov (Rijeka Duhova, 2019) Zorana Kosanovića spregovori o stanju v Grčiji, ki se sooča s povečanim prihodom beguncev, največjim po letu 2015, ko jih je v državo vstopilo več kot milijon. Poleg egejskih otokov povečano število beguncev beležijo tudi na vzhodni meji Grčije, ob reki Evros. To je zgodba z reke, ki jo domačini imenujejo tudi reka duhov, saj je mnogim ne uspe prečkati. Go game (2019) Nadine Maličbegović se ozira po beguncih na območju Bosne in Hercegovine, ki se kljub težki poti in nasilnemu vedenju hrvaške policije ne vdajo na poti v zahodno Evropo. Med njimi je iraška družina, ki poskuša priti v Nemčijo, saj hči nujno potrebuje operacijo, in se kljub brutalnosti na poti ne vda niti po več kot dvajsetih neuspešnih poskusih prestopa meje.

Svoboda, to je velika beseda (La libertad es una palabra grande, 2018) Guillerma Rocamore je portret 38-letnega Palestinca Mohameda, ki so ga po trinajstih letih izpustili iz razvpitega Guantanama, kjer so ga stradali, mučili in poniževali. Kasneje je dobil možnost, da si ustvari novo življenje v Urugvaju, edini državi, ki je bila pripravljena sprejeti osebe, izpuščene iz Guantanama in kjer mu je ponujena dvoletna pomoč …  pa vendar film pokaže, kako lahko še tako močna volja uplahne do občutka nemoči.

Film Ukradene ribe (Stolen fish, 2020) Gosie Juszczak pojasnjuje enega od prezrtih vzrokov za migracije; v Gambiji kitajske korporacije meljejo ribe in jih izvažajo kot krmo, s čimer lokalnim prebivalcem jemljejo primarni vir prehrane in trgovine. Naš teritorij (Notre territoire, 2019) Mathieuja Volpeja pa se prikloni nevidnim migrantskim delavcem iz severne in južne Afrike, ki so zaradi ranljivega položaja izkoriščani na sodobnih plantažah Evrope.

Še vedno živijo tudi solidarnostne prakse. O tem priča Izziv solidarnosti (Défi de solidarité, 2019) Anne Richard in Caroline Darroquy o mreži več sto prostovoljcev in prostovoljk, ki v Parizu mlade begunce sprejemajo v svoje domove. Filmski obzornik 80 – Metka, Meki (2021) Nike Autor z izjemnim portretom Mariborčanke Metke Autor, ki je pri osemindvajsetih iz Jugoslavije odšla v Nemčijo v upanju na boljši jutri, prek izkušnje »gastarbajterjev« beleži vsakdan danes 81-letne gospe, ki velikodušno in gostoljubno razume težko situacijo sodobnih popotnikov.

Toplino tovrstne pomoči prikaže tudi Onstran je dan (Dalej jest dzień) Damiana Kocura - fiktivna pripoved o samotnem Pawlu, ki nekje na Poljskem z majhnim trajektom prevaža vaščane na drugo stran reke. Dan je enak dnevu, toda nekega dne opazi, da poskuša nekdo preplavati reko. V palestinskem beguncu Mohammadu Pawel končno najde nekoga, s komer se lahko pogovarja …

 

Petra Meterc, Festival migrantskega filma

 

Celotni program Festivala migrantskega filma si lahko ogledate tukaj.