novice

18. Mednarodni festival animiranega filma Animateka

18. Animateka v živo!

Mednarodni festival animiranega filma Animateka praznuje svojo polnoletnost. Filmski platni Slovenske kinoteke in Kinodvora bosta ponovno v živo zasijali ob animiranih podobah z vsega sveta. V Kinoteki, kjer že tradicionalno tekmujejo študenti evropskih akademij, ekskluzivno predstavljamo aktualni izbor animiranih dokumentarnih filmov. Obravnavane teme so raznolike, v več filmih pa se pojavljajo osebnoizpovedne zgodbe; predvsem so zanimive tiste, v katerih avtorice preizprašujejo svoj odnos do očeta.

Letošnja retrospektiva, poimenovana HerStory, prinaša štiri tematske programe. Kuratorja retrospektive, poljska kolega in akademika Olga Bobrowska in Michał Bobrowski, sta zapisala: »Ko se je animacija odprla feminizmu, je konvencije razneslo.« Ne zamudite tega cinefilskega popotovanja v zgodovino, od Lotte Reiniger in Mary Ellen Bute do Stacey Steers in Caroline Leaf.

Vsako leto na Animateki poskrbimo tudi za jagodni izbor animiranih celovečernih filmov, ki na žalost ne pridejo v redno distribucijo in jih tudi zato ne smete zamuditi! Letos bomo zaradi koronskega prilagajanja terminov prikazali zgolj šest celovečercev. Prehod (La Traversée, Florence Miailhe, 2021) je z barvami na steklo mojstrsko animiran celovečerni prvenec francoske avtorice; pripoveduje zgodbo o mladih migrantih, prisiljenih zapustiti rojstno deželo zaradi vojne ali drugih razmer, ki jim onemogočajo normalno življenje. Prehod je delo, ki s spreminjajočo se barvno paleto prelije mnoštvo pretanjenih idej v čudovite podobe. To je preprost in globok, dovršen in jasen film, prežet s humanističnim duhom, ki ne beži pred temnejšimi platmi človekove osebnosti. Kar dva celovečerca se soočata s temo, povezano z Afganistanom. Maad, moje sonce (My Sunny Maad, 2021) češke velemojstrice Michaele Pavlátove je adaptacija biografskega romana o češki novinarki in humanitarni delavki, ki se zaradi ljubezni preseli v Afganistan in se sooči z nezmožnostjo prilagoditve na družinske in kulturne vzorce post-talibanske družbe. Presunljiv animirani dokumentarec Beg (Flee, Jonas Poher Rasmussen, 2021) pripoveduje resnično zgodbo o potrebi človeka po soočenju s preteklostjo, da bi lahko resnično zaživel svojo prihodnost. Amin je pripotoval na Dansko iz Afganistana kot mladoletnik brez spremstva. Danes ima 36 let in je uspešen univerzitetni profesor tik pred poroko z dolgoletnim partnerjem. A že več kot 20 let v sebi nosi skrivnost, ki bi mu zdaj lahko uničila življenje. Prvič svojo zgodbo zaupa bližnjemu prijatelju in s filmom tudi vsem nam. Josep (Aurel, 2020), ki je lansko leto prejel nagrado Evropske filmske akademije za najboljši evropski animirani film, pripoveduje zgodbo o katalonskem ilustratorju Josepu Bartoliju, ki se je po padcu Barcelone z mnogimi protifašističnimi borci znašel v koncentracijskem taborišču v Franciji. S svojimi risbami je poskrbel, da ta krvavi del polpretekle zgodovine ne bo nikoli pozabljen.

Bogat filmski program Animateke dopolnjujejo tudi strokovna predavanja in pogovori z avtorji v okviru platforme AnimatekaPRO, ki v dopoldanskih urah brezplačno potekajo v Stari mestni elektrarni. Nadaljujemo tudi s predstavitvijo VR, AR in 360-stopinjskih animiranih filmov. Izbor najbolj družbeno aktualnih mednarodnih projektov si boste lahko v času festivala ogledali v prostorih MSUM+ na Metelkovi. Letošnji žirant in ustvarjalec festivalske podobe je zagrebški vizualni mag Igor Hofbauer. V času festivala bodo njegovi plakati in grafike krasili galerijo Kinodvora, medtem ko bodo v galeriji Alkatraz na Metelkovi razstavljene njegove skice in originalne stripovske risbe. V kinotečni dvorani Silvana Furlana pa bo v vitrinah skladno z rdečo nitjo festivala – HerStory – na ogled razstava AR animiranih avtoportretov animatork z različnih koncev sveta: ogled odsvetujemo mladoletnim osebam!

Igor Prassel

Več o festivalu si lahko preberete tukaj.