Dobrodošli v Slovenski kinoteki, edinem kinu v mestu, ki ga pri sestavljanju programa vodi zgolj in izključno vsa razsežnost imperativa misliti film; onstran in zunaj vsakršnih zahtev trga, okusa, predvidevanj in pričakovanj.
Gre seveda za velik privilegij. Privilegij, ki temelji na spoštovanju filma. Filma kot medija, filma kot beležke, filma kot umetnosti, filma kot ene najbolj razprostrtih oblik popularne kulture, filma kot enega najmlajših in najbolj kompleksnih načinov človekovega izraza. Privilegij, ki omogoča in spodbuja svobodno razmišljanje znotraj zgodovinskih, estetskih in neštetih drugih kontekstov, ki posledično prispevajo k bolj tvornemu, plodnejšemu, tudi bolj užitka polnemu branju podob.

Program v Dvorani Silvana Furlana, kot se od leta 2010 imenuje dvorana Slovenske kinoteke, sestavljajo cikli, retrospektive in izredni dogodki.
CIKLI


Večer SFA:
ponedeljkove projekcije kratkometražnih in celovečernih filmov iz zakladnic slovenske kinematografije po izboru Slovenskega filmskega arhiva pri Arhivu RS.

Klasiki: od tistih filmov, ki so to že, do tistih, ki bodo to še postali.

Sobotne matineje: izredne dopoldanske projekcije filmskih klasik za vse starosti, praviloma obogatene z dodatnimi aktivnostmi za mlade in najmlajše.

Kino-uho: edinstvene projekcije nemih filmov z glasbeno spremljavo v živo, za katero praviloma skrbita kinotečni hišni pianist Andrej Goričar in kinotečni hišni harfist Eduardo Raon.

Kino-katedra: cikel eksplicitno izobraževalnih vsebin, ki zapolnjuje vrzeli filmske teorije in izobraževanja pri nas. V okviru Kino-katedre med drugim prirejamo letni mednarodni simpozij filmske teorije Jesenska filmska šola in program za pedagoge ter srednješolce.

Kino-integral: sistematično zavzemanje za najsvobodnejšo obliko filma, znano tudi kot avantgardni oziroma eksperimentalni film.

Animateka: sprehod skozi zgodovino animiranega filma v vseh njegovih razsežnostih.

Odprto platno: priložnost za neuveljavljene, neodvisne domače ustvarjalce.

Nova pridobitev Slovenske kinoteke: predstavitve najnovejših pridobitev kinotečnega arhiva, bodisi novih nakupov ali naših filmskih restavracij.

RETROSPEKTIVE


Rdeča nit filmskega programa Kinoteke so retrospektive, posvečene posameznim avtorjem, ustvarjalcem, skupinam, gibanjem, žanrom, oblikam, obdobjem, teritorijem in tematikam.

Številne informacije o programu, recenzije in razmisleki se nahajajo v dvomesečniku Kinotečnik, ki je dostopen tako v spletni kot v brezplačni tiskani obliki.