arhivirana novica

Filmski krožek Inštituta za delavske študije: Duh leta '45

V sklopu Filmskega krožka Inštituta za delavske študije si bomo v torek, 15. aprila, ob 21. uri ogledali najnovejši film Kena Loacha Duh leta '45 (The Spirit of '45).

»Želel sem posneti film o tistem trenutku v zgodovini, ko sta bili na prvem mestu solidarnost in skrb za sočloveka. /…/ Druga svetovna vojna je bila huda preizkušnja, bojevali smo morda največji kolektivni boj v zgodovini dežele. Čeprav so nekateri drugi narodi, denimo Rusi, utrpeli večje izgube, pa ni bila naša odločenost, da zgradimo boljši svet, nič manj trdna. Prepričani smo bili, da ne bomo nikoli več dopustili, da bi nam revščina, brezposelnost in razmah fašizma uničili življenje. Skupaj smo zmagali v vojni in skupaj lahko zmagamo tudi v miru. Če smo lahko načrtovali vojaške kampanje, zakaj ne bi mogli zgraditi hiš, vzpostaviti zdravstvene službe in prometnega sistema ter proizvesti stvari, ki jih potrebujemo za obnovo? Osrednja zamisel je bila skupna lastnina, kjer bi bili izdelki in storitve v korist vsem. Posamezniki ne bi smeli obogateti na račun vseh ostalih. To je bila plemenita misel, ki je uživala priljubljenost in podporo večine. To je bil duh leta 1945. Morda je prišel čas, da se spomnimo.« Ken Loach

Filmu bo sledilo predavanje Luke Meseca, sodelavca Inštituta za delavske študije. Govoril bo o tem, kam je izginil duh leta '45, ko se je Evropa začela združevati, da bi postala branik dosežkov socialno pravičnejše družbe, danes pa je vse prej kot to – prisila kapitalističnih elit, ki države sili v uničevanje civilizacijskih pridobitev in jih usmerja na pot teptanja delovnih množic.