arhivirana novica

In memoriam: Alain Resnais + Vera Chytilova

V začetku letošnjega marca smo se poslovili od para legendarnih novovalovskih avtorjev: umrla sta Alain Resnais in Vera Chytilová. V Kinoteki se ju bomo spomnili v prvem tednu maja, ko bodo na sporedu najprej štiri mojstrovine Alaina Resnaisa, Noč in megla (Nuit et brouillard), Hirošima, ljubezen moja (Hiroshima mon amour), Lani v Marienbadu (L'année dernière à Marienbad) in Muriel ali čas vrnitve (Muriel ou Le temps d'un retour), Vero Chytilovo pa bodo zastopale znamenite Marjetice (Sedmikrasky).

Program smo pripravili v sodelovanju s Francoskim inštitutom Charles Nodier.

"Na prehodu šestdesetih let je bil Resnais več kot cineast: bil je seizmograf. Zgodila se mu je ta strašna stvar, da je ujel temeljni dogodek sodobnega časa: ko je bilo tako v filmski umetnosti kot drugje treba računati z enim likom več – s človeško vrsto. A ta lik je bil pravkar negiran (koncentracijska taborišča), atomiziran (bomba) in ponižan (mučenje) in tradicionalni film tega ni bil sposoben 'prikazati'. Treba je bilo najti formo. To je storil Resnais."
Serge Daney

"Šlo nam je verjetno za razmišljanje o izražanju smisla takšnega načina življenja ter dojemanje vrednosti, ki izvirajo iz tega. Predvsem zato, da bi se začutil položaj, ki osvetljuje notranje življenje, ta pa naj bi bil spremljan in podpiran z zunanjo resničnostjo, z vso naključnostjo in s tem estetizmom druge vrste. Da bi nehalo veljati: scenarij je napisan in film je končan."
Vera Chytilová