arhivirana novica

Poletje v Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači

V Muzeju slovenskih filmskih igralcev smo v poletnih mesecih pripravili privlačen filmski program ter poučne in zabavne delavnice za otroke in mlade.  

Tudi letos bo glavno dogajanje potekalo ob petkih, v večernih urah v letnem kinu. Prvi dogodek, Poklon Ivanki Mežan, se bo odvijal v petek, 4. julija, od 20.30 ure dalje. Ob tej priložnosti bomo ob prisotnosti igralke predvajali film Let mrtve ptice.  

Nato se bodo na sporedu zvrstili filmi, nad katerimi se je navduševalo slovensko filmsko občinstvo. V petek, 11. julija bo na sporedu road-movie Vinci Vogue Anžlovarja Babica gre na jug. Teden kasneje, 18. julija si bomo lahko ogledali komično dramo o večnem študentu V leru, 25. julija bomo predvajali romantično dramo Metoda Pevca Pod njenim oknom. Sledila bosta filma o slovensko-bosanskih ljubezenskih vezah, in sicer 1. avgusta bo na sporedu komedija Kajmak in marmelada Branka Djurića, teden kasneje pa drama Outsider Andreja Košaka. Na praznični dan 15. avgusta in kot zaključek delavnice igranega filma bomo prikazali prvenec režiserja Mihe Hočevarja, komedijo Jebiga. Kot zadnji bo 22. avgusta na sporedu film Petelinji zajtrk.  

Program letnega kina v Muzeju slovenskih filmskih igralcev je letos del projekta, ki smo ga oblikovali skupaj s Kosovelovim domom v Sežani poimenovanega Poletni kino na Krasu. V Sežani si bo filme mogoče ogledati v amfiteatru Kosovelovega doma ob četrtkih (v okviru festivala Mladifest) oz. ob sredah. Natančnejši program je objavljen na njihovi spletni strani www.kosovelovdom.si

Za zabavo najmlajših bomo v Muzeju slovenskih filmskih igralcev poskrbeli z brezplačnimi ustvarjalnimi delavnicami. Prvo soboto v mesecu bosta med 14. in 16. uro potekali delavnici, na katerih bodo udeleženci izdelovali uporabne in okrasne predmete iz odpadnih materialov, za katere bodo navdih jemali iz filmskega sveta. 5. julija bomo izdelovali leteče zmaje, 2. avgusta pa lične fotografske okvirje.

V mesecu avgustu ponovno pripravljamo petdnevno delavnico igranega filma za mlade, stare od 11 do 16 let. Na delavnici bodo udeleženci pod mentorstvom Luksuz produkcije iz Krškega, sami izdelali kratki igrani film in se preizkusili v vlogah različnih filmskih ustvarjalcev. Veselimo se ponovnega druženja z vami.

LETNI KINO MUZEJA SLOVENSKIH FILMSKIH IGRALCEV V DIVAČI
4.7. petek ob 21.30 / Poklon Ivanki Mežan
Let mrtve ptice
Živojin Pavlović, Slovenija (Jugoslavija), 1973, 35mm, 1.66, barvni, 84'
Pripoved o treh bratih (Arnold Tovornik, Polde Bibič, Rudi Kosmač) iz zaostalega predela slovenskega Prekmurja, ki si skušajo vsak po svoje ustvariti boljše življenjske pogoje. Kot številne druge družine s tega konca Slovenije tudi ta razpada, saj v neperspektivnih vaških razmerah ostajajo le starci in otroci. Samo oče (Jože Zupan) je še trdno vezan na zemljo in tradicijo, medtem ko se njegovi sinovi skušajo temu iztrgati. Črna drama o propadanju ruralnega okolja.  

11.7. petek ob 21.30
Babica gre na jug
Vinci Vogue Anžlovar, Slovenija, 1991, 35mm, 1.66, barvni, 90', ap
Babica Sara (Majolka Šuklje) pobegne iz doma za ostarele, kamor so jo spravili njeni sorodniki, ki so se je hoteli znebiti in se obenem polastiti njenega dragocenega nakita. V jutranjih urah se loti avtostopa ob cesti proti morju in ustavi ji mladi glasbenik (Bojan Emeršič), ki je s svojim mercedesom prav tako namenjen na obalo. Glasbena komedija o begu ekscentrične starke.  

18.7. petek ob 21.30
V leru
Janez Burger, Slovenija, 1999, 35mm, 1.66, čb, 90', ap
Dizi (Jan Cvitkovič) je že zdavnaj pozabil na študij, a po desetih letih še vedno živi v ljubljanskem študentskem naselju, prepuščen brezdelju, poležavanju pred televizorjem in popivanju s prijatelji. Ko se nekega dne prebudi z mačkom, se v njegovi sobi pojavi bruc Marko, preprost in nadvse marljiv podeželski fant, ki postane njegov sostanovalec, kar Dizija prisili v razmislek o svojem upočasnjenem življenju. Komična drama o večnem študentu.  

25.7. petek ob 21.30
Pod njenim oknom
Metod Pevec, Slovenija, 2003, 35mm, 1.85, barvni, 90', ap
Samska ženska tridesetih let, plesna učiteljica Duša (Polona Juh), se v večernih urah pogovarja z astrologom, kadar ne ljubimka s poročenim veterinarjem Borisom (Robert Prebil) ali pa sama pleše v disku in plesni šoli. Ko se nekega večera vrača iz plesne šole, je videti, kot da jo nekdo zasleduje. Duša je vse bolj prepričana, da se nekdo v njeni odsotnosti tihotapi po stanovanju; posumi, da je to žena njenega ljubimca, ta pa je nejevoljen, ko ga Duša s svojimi težavami nadleguje v službi. Komična romantična drama o iskanju pravega moškega.  

1.8. petek ob 21.30
Kajmak in marmelada
Branko Djurić, Slovenija, 2003, 35mm, 1.66, barvni, 90', ap
Božo (Branko Djurić) in Špela (Tanja Ribič) sta bosansko-slovenski par. Medtem ko on poležava pred televizorjem, je ona v službi. Na poti domov gre Špela na kliniko za zdravljenje neplodnosti. Ko Božu omeni, da bi moral tudi on na pregled, se ta njenemu predlogu le posmehuje. Špeli prekipi, pobere svoje stvari in se odpravi k staršem – ne namerava se vrniti, dokler si Božo ne bo našel dela. Komedija o ljubezenski zvezi med Slovenko in Bosancem.  

8.8. petek ob 21.30
Outsider
Andrej Košak, Slovenija, 1997, 35mm, 1.66, barvni, 100', ap
Ob začetku šolskega leta 1979/80 ljubljanska učiteljica predstavi dva nova dijaka v 4. letniku gimnazije: Seada (Davor Janjić), ki se je priselil iz Bosne, in ponavljavca Kadunca (Uroš Potočnik) z vzdevkom Bomba. Sead se zagleda v sošolko Metko (Nina Ivanič) in spoprijatelji s Kaduncem, ki ga seznani s svojim punk bendom in na šolskem dvorišču ubrani pred tremi agresivno razpoloženimi ksenofobičnimi sošolci. Sead se sestaja z Metko, prepeva v Kadunčevem bendu in na veliko jezo svojega očeta (Zijah Sokolović), oficirja JLA, ponočuje v punk disku. Punkovska pripoved o koncu nekega obdobja.  

15.8. petek ob 21.30
Jebiga
Miha Hočevar, Slovenija, 2000, 35mm, 1.66, barvni, 90', ap
Miško je fotograf, ki pa mu v poletni vročini ni do dela in s prijatelji rajši poseda v majhnem mestnem lokalu, kjer so ti fantje, vselej brez denarja, tudi edini, a redni gostje, čeprav jim natakar noče več dajati pijače na kredit. Legendarna zgodnja komedija režiserja uspešnice Gremo mi po svoje.  

22.8. petek ob 21.00
Petelinji zajtrk
Marko Naberšnik, Slovenija, 2007, 35mm, 1.85, barvni, 125', ap
Mladi avtomehanik Djuro (Primož Bezjak) v Mariboru izgubi službo, zato se odpravi v Gornjo Radgono za vajenca k mojstru Gajašu (Vlado Novak). Gajaš je dobrodušen nostalgičen sanjač, ki večno razpreda o vsem, kar je bilo nekoč bolje, in Djura rad poučuje o ženskah in življenju. Predstavi mu svoje prijatelje, Djuro pa kmalu spozna tudi lepotico Bronjo (Pia Zemljič) in njenega moža Lepca (Dario Varga), lokalnega kriminalca. Djuro in Bronja se zapleteta v tvegano, a strastno ljubezensko razmerje. Grenko-sladka pripoved o velikih strasteh malih ljudi.

Vstopnica za kino predstavo pod zvezdami velja tudi kot vstopnica za ogled Muzeja slovenskih filmskih igralcev. V primeru dežja ali burje program Letnega kina Muzeja slovenskih filmskih igralcev v Divači odpade – za natančne informacije na dan dogodka glej spletno stran Kinoteke (www.kinoteka.si) in Muzeja slovenskih filmskih igralcev (www.muzejdivaca.si).  Projekcija v okviru prireditve Poklon Ivanki Mežan je brezplačna, vstopnina za ostale projekcije se obračunava po veljavnem ceniku.  

USTVARJALNE DELAVNICE ZA OTROKE
PODOBE FILMA
sobota, 5. julija, med 14. in 16. uro
Leteči zmaji
sobota, 2. avgusta, med 14. in 16. uro
Okvirji za slike 

DELAVNICA IGRANEGA FILMA
med 11. in 15. avgustom