arhivirana novica

Ex Ponto/Večer Kulturnega društva B-51

Mednarodni festival uprizoritvenih umetnosti EX PONTO je letos prvič obogaten s programom dokumentarnega filma. Od torka, 16. septembra, do petka, 19. septembra, se bo v Slovenski kinoteki in v Skladovnici, prostoru JSKD na Beethovnovi 5, zvrstilo osem dokumentarnih filmov, ki se dogajajo ali govorijo o zgodbah s prostora Jugoslavije.

Natančnejši program festivala EX PONTO najdete tule. Vstop na vse filmske projekcije je prost, vsi filmi so nadnaslovljeni v angleškem jeziku.

V Slovenski kinoteki bomo v torek, 16. septembra, predvajali dva filma. Ob 17.00 bo na sporedu Pravi človek za kapitalizem Dušana Moravca. Film o Damirju Avdiču, umetniku besede, ki govori o svetu, kot ga vidi in razume. Brez odvečnih komentarjev. Besede so ostre kot britev, neposredne kot strel v glavo, iskrene kot srce. Na odru stoji sam, s kitaro in z glasom. Poje o vojni in posledicah vojne. Vojna, ki je ostala v ljudeh. Vojna, ki še vedno in vedno bolj kaže svoje posledice. Vojna, ki je povsod enaka, ne glede na geografske razlike. Travmatična, grozeča in psihotična razpoloženja zato ostajajo. Film Pravi človek za kapitalizem je najprej zgodba o posledicah vojne na Balkanu, skozi film pa se z Damirjevimi besedili vse bolj osredotočamo na težave, ki jih prinaša kapitalizem.

Ob 18.30 pa bomo predvajali film Mobitel Nedžada Begovića. Glede na to, da na svetu obstaja pet milijard aktivnih mobitelov, se je avtor s svojim očarljivim eksperimentalnim dokumentarcem odločil spustiti se v možnosti in omejitve, ki jih prinaša video tehnologija mobilnih telefonov, da bi tako ustvaril film o sodobni YouTube oziroma mobitel estetiki. Navdih za film je avtor našel kar v svoji srčni bolezni. V istem času, ko mu zdravniki sporočijo diagnozo, si kupi nov mobitel z visokoresolucijsko kamero. Na pogostih sprehodih, ki mu jih priporočijo zdravniki, tri leta lovi podobe Sarajeva in njegovih prebivalcev v vseh letnih časih.