arhivirana novica

Nagrada bert za življenjsko delo na področju filmske igre

Petek, 24. 10. ob 21.00: Nagrada bert za življenjsko delo na področju filmske igre

Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev in Društvo slovenskih režiserjev vabita na Večer slovenskih režiserjev, ki bo tokrat spet malce bolj svečan, saj bo podeljena nagrada Društva slovenskih režiserjev bert za življenjsko delo na področju filmske igre.
Prejemnik je slovenski filmski in gledališki igralec Miha Baloh, ki je nepozabno zaznamoval slovensko filmografijo, »dal stas in obraz slovenskemu novemu valu«, in se predvsem v vlogah negativcev uveljavil tudi v tujini.

Po ogledu Babičevega filma Veselica, socialnokritične drame o neprilagodljivosti nekdanjega partizana, in
podelitvi nagrade, avtorskega dela kiparja in filmskega režiserja Mihe Knifica, bo sledil pogovor z nagrajencem Miho Balohom.

"Mansardno okno ... pogled na ulico ... in na oknu – tej večni alegoriji filmskega kadra – Miha Baloh. Tako se odpre Veselica, v kateri je Baloh končno dobil priložnost, da pokaže, zakaj je tako samoumeven. To je bil prvi film, v katerem je imel glavno vlogo. Prvi film, ki ga je pilotiral. Film, ki ga je v nekem smislu formiral. Drugi igralci lahko rečejo, da so se jim odprla vrata v film Balohu se je odprlo okno v film.Marcel  Štefančič jr., Poklon Mihi Balohu