arhivirana novica

Kino (o)živi – obujamo kino v Preboldu

Kino (o)živi –
obujamo kino v Preboldu


V manjšem starem tovarniškem kraju Prebold, ki leži med Ljubljano in Celjem, decembra oživljamo kino, ki je zaprl svoja vrata konec 90-ih let. Vabimo vas, da se udeležite otvoritvenega dne projekta Kino (o)živi, ki bo v nedeljo, 7.12., v Dvorani Prebold (Hmeljarska cesta 8).

Od 16. ure dalje si bo mogoče ogledati razstavo filmskih plakatov iz 50-ih in 60-ih let, pa tudi projekcijsko kabino in stara projektorja iz leta 1957; ob 18. uri bosta sledila kratek pogovor z nekdanjima kinooperaterjema in projekcija filma Dvoriščno okno (Rear Window, ZDA, 1954, 35mm, 112', režija: Alfred Hitchcock).  

Se vidimo v nedeljo v kinu!
Prost vstop.
Kaj je Kino (o)živi?
Kino (o)živi je projekt Občine Prebold, Slovenske kinoteke in Kulturno-umetniškega društva Svoboda Prebold, katerega namen ni le popestriti decembrsko kulturno dogajanje, temveč narediti prvi korak k ponovnemu delovanju kina v Preboldu in zbrati informacije, zgodbe in drug arhivski material o zgodovini kina v kraju.  

Vsako decembrsko nedeljo si bomo tako lahko v Dvorani Prebold ogledali različne filme svetovne in slovenske produkcije. Filmski program pa bodo občasno spremljali tudi pogovori s posamezniki, ki so bili v preteklosti aktivno vključeni v delovanje kina.  

V zadnjih letih se je v svetu uveljavil trend digitalizacije, tudi v Sloveniji je velika večina kinematografov že digitaliziranih. Na decembrskih projekcijah boste imeli redko priložnost doživeti predvajanje filmov na 35mm traku – kino izkušnja, ki se ji v rednih kinematografih iztekajo zadnje ure.  

Čeprav ima kino dolgo zgodovino v Preboldu, prvi projektor za neme filme je bil kupljen že leta 1930, temu delu lokalne kulturne dediščine grozi nevarnost, da se bo izgubila. O zgodovini kina namreč ni veliko znanega, dosti materiala pa je bilo s časom tudi izgubljenega. S pomočjo krajanov in drugih partnerjev (Zgodovinsko in narodopisno društvo Prebold, OŠ Prebold, Zgodovinski arhiv Celje) želimo v sklopu projekta zato tudi zbrati informacije, pričevanja, zgodbe in drug arhivski material, ki govori o zgodovini kina v Preboldu.  

kontakti:
Katja Huš
041 394 618
katjahus@yahoo.com   

Slovenska kinoteka  
01 43 42 505
muzejski@kinoteka.si          

nosilci projekta:
Občina Prebold
Slovenska kinoteka
KUD Svoboda Prebold  

partnerji:
Zgodovinsko in narodopisno društvo Prebold
Zgodovinski arhiv Celje
Osnovna šola Prebold
Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS
Slovenski filmski center
Fivia