arhivirana novica

Kino (o)živi – obujamo kino v Preboldu

V manjšem starem tovarniškem kraju Prebold, ki leži med Ljubljano in Celjem, smo decembra oživljali kino, ki je zaprl svoja vrata konec 90-ih let. Ker so bili nedeljski decembrski večeri zelo dobro obiskani, smo se odločili, da s filmskimi projekcijami nadaljujemo. Vabimo vas, da se nam pridružite dve januarski in eno feburarsko nedeljo, v Dvorani Prebold (Hmeljarska cesta 8).  

Program
nedelja, 11. januar
18:00

Kratko predavanje filmskega kritika in sociologa Matica Majcna – Kubrick in Dr. Strangelove
Dr. Strangelove (Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb)
VB, 1964, 35mm, čb, 93'
režija: Stanley Kubrick
igrajo: Peter Sellers, George C. Scott, Sterling Hayden  
Satirična komedija z neverjetnim Petrom Sellersom v kar treh nepozabnih vlogah.
Brutalna komedija o obsednem stanju, ki zavlada v ameriškem političnem vrhu pod pretnjo nuklearne vojne. Katastrofa, ki se v peklenskem ritmu bliža in grozi, da bo pokopala civilizacijo, je maslo neodgovornega ameriškega oficirja, sicer nepomembnega kolesca v vojaški mašineriji Združenih držav Amerike. Hollywood se je ciničnega in vizionarskega filma prestrašil in mu kategorično odrekel štiri oskarje, za katere je bil nominiran.  

nedelja, 18. januar
18.00
Kratek pogovor z Ervinom Fritzem – Preboldski kino kot sociološki fenomen
Kraljestvo vzhajajoče lune (Moonrise Kingdom)
ZDA, 2012, 35mm, 94'
režija: Wes Anderson
igrajo: Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray, Frances McDormand, Tilda Swinton  
Zabavna, prisrčna in vizualno domišljena pripoved o mladem paru, ki ju prevzame prva ljubezen.
Mali otok v Novi Angliji, poleti leta 1965. Zaljubljena dvanajstletnika skleneta skrivni dogovor in ob zori skupaj pobegneta v divjino. On je fant z očali in rakunjo kapo, sirota in najbolj nepriljubljen član svojega skavtskega odreda. Ona je deklica z daljnogledom in kovčkom fantazijskih knjig, »skrajno problematičen otrok«, ki s tremi mlajšimi brati in odtujenima staršema živi v svetilniku. Ko zagnani vodnik v šotoru najde Samovo »pismo o odpovedi« in Suzyjina starša odkrijeta, da so njuno hčer ugrabili »norci v bež uniformah«, se sproži mrzlična iskalna akcija.  

nedelja, 1. februar
18.00
Čikorija an' kafe

Slovenija, 2008, 35mm, 8'
režija: Dušan Kastelic  
Preprosta zgodba o tem, kako tistim, ki jih imamo radi, tega ne znamo pokazati – dokler ni prepozno. Animirani biser po predlogi pesmi Iztoka Mlakarja.
V animirani priredbi pesmi Iztoka Mlakarja spremljamo kmečki par od poroke do smrti. Rdeča nit zgodbe je drobna prevara – žena namreč možu namesto prave kave vse življenje kuha poceni kavni nadomestek (čikorjo).
V sodelovanju s Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu RS in Dušanom Kastelicem.  

Akcija
Slovenija, 1960, 35mm, čb, 84'
režija: Jane Kavčič
igrajo: Vanja Drach, Stane Potokar, Janko Hočevar, France Presetnik, Janez Albreht  
Eksistencialna drama, v kateri mora vsak najprej premagati samega sebe; partizanski film noir.
Po resničnem dogodku posnet film, v katerem skupinico partizanov, ki se ne more prebiti iz mesta, zajame malodušje. Komandir zato skuje drzen načrt: napadli bodo zapor, osvobodili zapornike in se skupaj z njimi pretolkli na varno. A tudi zaporniki so opustili vsako upanje in pričakujejo le še zasliševanje, mučenje ali eksekucijo, zato ne verjamejo, da so rešeni, ko partizani vdrejo v zapor.
V sodelovanju s Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu RS.  

Se vidimo v nedeljo v kinu!
Prost vstop.Kaj je Kino (o)živi?
Kino (o)živi je projekt Občine Prebold, Slovenske kinoteke in Kulturno-umetniškega društva Svoboda Prebold, katerega namen ni le popestriti decembrsko in januarsko kulturno dogajanje, temveč narediti prvi korak k ponovnemu delovanju kina v Preboldu in zbrati informacije, zgodbe in drug arhivski material o zgodovini kina v kraju.  

Še dve nedelji v januarju in eno v februarju si bomo tako lahko v Dvorani Prebold ogledali različne filme svetovne in slovenske produkcije. Filmski program pa bodo občasno spremljali tudi pogovori s posamezniki, ki so bili v preteklosti aktivno vključeni v delovanje kina.  

V zadnjih letih se je v svetu uveljavil trend digitalizacije, tudi v Sloveniji je velika večina kinematografov že digitaliziranih. Na projekcijah v Dvorani Prebold boste imeli redko priložnost doživeti predvajanje filmov na 35mm traku – kino izkušnja, ki se ji iztekajo zadnje ure.

Zbiramo kino spomine!
Ali hranite fotografije, vstopnice, letake, plakate ali pa bi želeli z nami deliti informacije in zgodbe o zgodovini kina v Preboldu? Svoj košček kino zgodovine lahko prinesete v Dvorano Prebold vsako nedeljo od 17. ure dalje, lahko pa nas tudi pokličete ali pišete vsak dan v tednu. 

Čeprav ima kino dolgo zgodovino v Preboldu, prvi projektor za neme filme je bil kupljen že leta 1930, o zgodovini kina ni veliko znanega, dosti materiala pa je bilo s časom tudi izgubljenega. S pomočjo krajanov želimo zato zbrati informacije, pričevanja, zgodbe in drug arhivski material, ki govori o zgodovini kina v Preboldu. Zbran material bomo digitalizirali in arhivirali, z vašim dovoljenjem pa ga bomo vključili v Muzejsko zbirko Prebold skozi čas. V svojo zbirko ga bo vključila tudi Slovenska kinoteka, ki s projektom Kino na Slovenskem raziskuje in želi ohraniti slovensko filmsko dediščino.  

kontakti:
Katja Huš
041 394 618
katjahus@yahoo.com   

Slovenska kinoteka  
01 43 42 505
muzejski@kinoteka.si          

nosilci projekta:
Občina Prebold
Slovenska kinoteka
KUD Svoboda Prebold  

partnerji:
Zgodovinsko in narodopisno društvo Prebold
Zgodovinski arhiv Celje
Osnovna šola Prebold
Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS
Slovenski filmski center
Fivia
Cinemania group
Dušan Kastelic