arhivirana novica

Praznik Bloomsday: poslednji film Johna Hustona

V Slovenski kinoteki smo v sodelovanju z Veleposlaništvom Irske pripravili filmsko praznovanje praznika Bloomsday, posvečenega Leopoldu Bloomu, junaku znamenitega literarnega dela Jamesa Joycea Ulikses .

V torek, 16. junija, ob 19. uri bomo praznik obeležili s projekcijo zadnjega filma izpod taktirke velikana Johna Hustona, Mrtvi. Film, ki je bil ob izidu velika uspešnica, danes pa je morda nekoliko pozabljena klasika, smo prav za priložnost praznika pripeljali na kinotečno platno.


Več o filmu:
Mrtvi (The Dead)
John Huston, VB/irska/ZDA, 1987, 35mm, 1.85, barvni, 83', svp
Ekranizacija istoimenske kratke zgodbe Jamesa Joycea se odvija v Dublinu v začetku 20. stoletja in obravnava neobhodnost smrti in vpliv, ki ga ima spomin na mrtve na bivanje živih. Huston v svojem zadnjem filmu prepleta avtorsko in osebno: Joyceovo zgodbo uporabi kot metaforično anticipacijo lastne (avtorske) smrti in kot metaforo za svojo privzeto domovino Irsko; Mrtvi, zgodba o družini, so obenem tudi Hustonov družinski projekt, saj v njem glavno vlogo igra hči Angelica Huston, scenarij pa je spisal sin Tony Huston.
V sodelovanju z Veleposlaništvom Irske.