arhivirana novica

Post YU črni film

Od petka, 12. junija, do srede, 17. junija, bo v Kinoteki na sporedu serija filmov Post YU črni film, v okviru katere bomo gledali vrsto dokumentarnih filmov iz dežel bivše Jugoslavije, ki jih družijo ostra kritika in brezkompromisno raziskovanje družbe ter nepodrejanje ustaljenim pravilom dokumentarnega filmskega izraza.

Serija filmov se s posameznimi projekcijami pridružuje tudi Festivalu migrantskega filma (http://www.fmf-slovenija.si/).

Program smo pripravili v sodelovanju z Dimitrom Anakievim in s Festivalom migrantskega filma.

spored
petek 12.6.

19.00
Črne rute
(Crne marame)
Branislav Bastać, Louis Grospierre, Jugoslavija, 1958, 35mm, 1.37, čb, 15'
V slovenski alpski vasi Strmec, ki so jo po drugi svetovni vojni obnovili, je vojna terjala življenja vseh mož. Malega Marija imajo vse ženske za skupnega sina in vesele so, da raste in se šola. Ko fant odide iz vasi, bodo izgubile edino povezavo z zunanjim svetom.
Črni film
(Crni film)
Želimir Žilnik, Jugoslavija, 1971, 35mm, 1.37, čb, 14', svp
Neke noči zbere Žilnik na ulicah Novega Sada skupino brezdomcev in jih pripelje k sebi domov. Medtem ko uživajo v gostoljubnosti njegove družine, poskuša avtor »rešiti problem brezdomstva«, pri čemer kot pričo s seboj nosi filmsko kamero. Pogovarja se s socialnimi delavci, navadnimi državljani in policisti. Vsi si pred »problemom« zatiskajo oči.
Vstop prost.


20.00
Vsakodnevno življenje romskih otrok iz Bloka 71
(Svakodnevni život romske dece iz Bloka 71)
Ivana Todorović, Srbija, 2010, video, barvni, 22', ap
Intimni pogled v srbsko romsko kulturo, ki osvetli romske navade in njihovo združevanje kulturnih vplivov – od romske in srbske pa do španske pop kulture. Otroci neverjetno veselo, optimistično in odprto govorijo o svojih sanjah in upih, tudi o željah po izobraževanju, iz katerega so izključeni.
Ko sem bila deček, sem bila deklica
(Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka)
Ivana Todorović, Srbija, 2013, video, barvni, 30', ap
Transspolna Goca živi v Beogradu, mestu, ki ni strpno do glbt-populacije. Preživlja se s prostitucijo, ljubi težavnega fanta in skrbi za mladoletno nečakinjo. O svojem življenju pogumno spregovori v kabarejski predstavi.
(Zunaj)zemljan Li
(/Van/zemaljac Lee)
Saško Potter Micevski, Makedonija, 2012, video, barvni, 21', ap
(Zunaj)zemljan Li je kratka dokumentarna zgodba o brezdomcu Mikiju Liju Trajčevskem, ki govori šest jezikov, živi po načelih in prepričanjih Brucea Leeja in trdi, da se srečuje z vesoljci.

22.00
Poslednji Žilnik

Dimitar Anakiev, Srbija/Slovenija, 2007, video, barvni, 61', sp
Znani srbski režiser Želimir Žilnik, rojen leta 1942 v nacističnem koncentracijskem taborišču v Nišu, se leta 2006 odpravi na srbsko-bolgarsko mejo v bližini Bele Palanke, kjer so leta 1944 četniki ubili njegovega očeta Konrada. Pred začetkom druge svetovne vojne se je družina Žilnik preselila iz Celja v Niš, potem pa so odšli k partizanom, kjer so življenja izgubili zaradi okupatorjev in njihovih sodelavcev. Žilnik raziskuje svoje korenine in obenem odkriva temno plat zgodovine Balkana – kolaboracijo.
Projekciji sledi pogovor z avtorjem.


sobota 13.6.
19.00
Srbski žeblji
(Srpski ekseri)
Dimitar Anakiev, Srbija/Slovenija, 2007, video, barvni, 50', sp
Kafkovska zgodba o malem človeku v času mafijske tranzicije Balkana. Miša Savić je kemijski inženir zaposlen v majhnem zasebnem podjetju na obrobju Beograda. Miša in njegov delodajalec proizvajata detergent in s tem preživljata svoji družini. Po uboju srbskega premiera Đinđića sta kemika s periferije po hitrem postopku obtožena proizvajanja amfetamina. Začne se pravni proces, v katerem je Miša Savić pravnomočno obsojen, nato pa ga pošljejo v zloglasni srbski zapor Zabela.
Projekciji sledi pogovor z avtorjem.


20.30
Razglednice
Nika Autor, Slovenija, 2010, video, barvni, 10'
Film se osredotoča na diskurz, ki ga proizvajajo javna občila. Posnetki iz arhiva TV Slovenija predstavljajo arhivsko kolekcijo oz. dokumente medijskega poročanja o vprašanju migracij med letoma 2001–2008. Film prikaže, kako podobe zaradi selektivnih postopkov montaže, kadriranja in načina snemanja implicirajo kriminalizacijo in viktimizacijo prosilcev za azil.
Poročilo o stanju prosilcev za azil v Republiki Sloveniji, januar 2008
avgust 2009
Nika Autor, Slovenija, 2010, video, čb, 37', sp
Film prikazuje življenje prosilcev za azil v Sloveniji od januarja 2008 do avgusta 2009. Izpostavlja strukturo ureditve azilnega prava, izginjanje pravice do azila, kriminalizacijo prosilcev za azil. Govori o nastajanju evropskega apartheida in o sistemu proizvajanja “ljudi brez papirjev”, prav tako pa predstavlja in poudarja samoorganizacijo prosilcev za azil, pomen socialnih centrov in odprtih avtonomnih prostorov.

22.00
Slovenija moja dežela

Dimitar Anakiev, Srbija/Slovenija, 2012, video, barvni, 50', sp
Dvajset let po osamosvojitvi pride v Slovenijo ameriški televizijski producent Dale Hurd. Raziskuje primer izbrisanih in sreča pripadnika bošnjaške skupnosti – Irfana in Nisveto. Oba sta po osamosvojitvi zamenjala kulturno identiteto in se poskušala vključiti v novo okolje. Slovenija moja dežela je film o izkoreninjenosti in človeški potrebi po družbeni pripadnosti.
Projekciji sledi pogovor z avtorjem.


ponedeljek 15.6.
21.00
V deželi medvedov

Nika Autor, Slovenija, 2012, video, barvni, 72', sp
Gradbeni sektor, ki je v Sloveniji zaposloval preko 70.000 tujih delavcev, je v letih 2010-11 propadel in za seboj pustil dolgove, nedejavno gradbeno dejavnost ter izkoriščene in neplačane delavce. Večina zaposlenih je iz prostora bivše Jugoslavije. Medtem ko je država nemo opazovala izkoriščane, podplačane, neplačane in ponižane delavce, se je s kopičenjem bogastva kopičil gnev in odpor.

torek 16.6.

21.30
Kenedi, izgubljen in najden
(Gde je bio Kenedi dve godine)
Želimir Žilnik, Srbija, 2005, video, barvni, 26', ap
Nadaljevanje filma Kenedi se vrača domov – dve leti pozneje Žilnik svojega junaka Kenedija Hasanija sreča na Dunaju in mu sledi pri vrnitvi iz zahodne Evrope v Srbijo.
Evropa preko plota

Želimir Žilnik, Srbija, 2005, video, barvni, 61', ap
Na kmetiji Roka Babičkovića nedaleč od madžarske meje dela deset najetih delavcev, med njimi brata in sestra Anica. Vzpostavitev schengenske meje je prinesla konec trgovine in potovanj na Madžarsko, s katerimi so si lokalni prebivalci prej služili kruh. Anica se odloči, da se bo poročila na Madžarsko in si tako pridobila dovoljenje za delo. Gospodar Roko njeno odločitev podpira in ji pomaga pri iskanju navideznega ženina, ki bi bil pripravljen za plačilo stopiti v zakonski stan.
Vstop prost.


sreda 17.6.
19.00
Ti je bolj všeč tu ali tam?
(A ësthë më mirë këtu apo atje?)
Elena Avdija, Kosovo/Švica, 2013, video, barvni, 33', ap
Film prepleta zgodbe štirih mladih, ki so se rodili na Kosovu in odraščali v Švici. Opira se na režiserjeve arhivske posnetke ter raziskuje težaven položaj mladih priseljencev, razpetih med preteklostjo in sedanjostjo.
Rapresent

Ivana Todorović, Srbija, 2008, video, barvni, 33', ap
Portret mladega fanta Bojana, ki živi na ulicah Beograda. Grafitiranje in hip hop sta zanj sredstvo za pobeg iz krute realnosti, ki jo v njegovo življenje prinašata brezdomstvo in zasvojenost z drogami. Svojo zgodbo pripoveduje ob zavrženih ostankih otroške rojstnodnevne torte, ki jo najde v smeteh. Film je posvetilo Bojanu Radanovu in njegovi generaciji, pa tudi tistim, ki kljub družbeni apatiji, osamljenosti in odvisnosti hrepenijo po boljšem življenju.
Vstop prost.