arhivirana novica

Iz kinotečnih vrst: Rane

Življenje po smrti - Rane


Ob 20. obletnici v kinotečni program uvajamo rubriko, v kateri bodo svoj filmski pogled delili delavci iz kinotečnih vrst.

Srđan Dragojević je leta 1998 ustvaril film Rane, enega izmed klasikov srbske kinematografije, v katerem se je lotil kompleksnega prikazovanja družbe, ki ji danes rečemo postsocialistična Srbija. Rane se ukvarjajo z življenjem po smrti oziroma z načini preživljanja, ki jih iznajdejo različne generacije v kaotični postapokaliptični situaciji po razpadu Jugoslavije. Zgodbe o preživetju nam pripoveduje Pinki, rojen na začetku konca – na dan Titove smrti. Zgodba o njegovem odraščanju se začne leta 1991, v času, ko se tanki odpravijo iz Beograda v Vukovar. Za Pinkija in njegovega najboljšega »ortaka« Švaba pomenijo vojna, revščina in sankcije v najstniških letih le priložnost za lažji vzpon na novonastali kriminalni lestvici beograjskega podzemlja. Njuna realnost je izbiranje med napačnimi odločitvami (izbereta nasilje, droge in kriminal), kar ju v petih letih pripelje do samega vrha podzemlja – povabljena sta v televizijsko oddajo Puls asfalta. Poleg njune zgodbe o »uspehu« film prikaže tudi, kako je realnost tranzicijske Srbije vplivala na starejše generacije, na Pinkijevega očeta Stojana in na lokalnega kriminalca Kureta, ki Pinkija in Švaba vpelje v svet podzemlja. Na koncu filma dobimo občutek, da smo videli vse plasti družbe – normalizacijo političnih in medijskih norosti, ekonomskega propada, nasilja, revščine, kriminala in sovraštva – vseeno pa ostane grenak priokus, ko po končnem obračunu s Švabom Pinki sporoči gledalcem: »Sve mi se nešto čini, da sam prošao bolje od vas
Anamarija Šiša

spored

petek 22.1. ob 21.00
Rane

Srđan Dragojević, Srbija, 1998, 35mm, 1.85, barvni, 103', sp
Glavna junaka filma, Pinki in Švaba, sta tipična beograjska najstnika. Ker pripadata generacijam, rojenim po Titu, se ne spominjata blaginje in lepih časov njunih staršev; v neposredni bližini divja vojna, državo hromijo sankcije, Pinki in Švaba pa se zgledujeta po beograjskih kriminalcih ... A cena je – žal – visoka. Kultna drama o odraščanju v Srbiji po razpadu Jugoslavije.