arhivirana novica

Teden možganov 2018

Na sanjah svet stoji

Kot je že tradicionalno, bo tudi letos tretji teden marca zaznamoval Teden možganov, ki se bo odvijal med 12. in 16. marcem 2018 v Atriju ZRC SAZU, Slovenski kinoteki ter na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. V tem tednu se bo mogoče brezplačno udeležiti številnih predavanj s priznanimi strokovnjaki, delavnic za odrasle in otroke ter filmskih projekcij. Teden možganov je namenjen ozaveščanju javnosti o sposobnostih in boleznih možganov.

Letošnji nas bo pod naslovom Na sanjah svet stoji popeljal v svet sanj, spanja, sanjarjenja, domišljije ter predstavljanja prihodnosti. Skozi ponedeljkova plenarna predavanja bomo spoznali, kako različne kulture interpretirajo sanje, na kakšen način sanje razlaga psihoanaliza, zakaj sanje doživljamo, kot jih, in kako skozi sanjarjenje gradimo prihodnost. V torek bo oder namenjen najrazburljivejšim nevroznanstvenim dognanjem zadnjega leta. V seriji kratkih predavanj bomo spoznali pester nabor vsebin, od cirkaidnih ritmov, za raziskovanje katerih so avtorji prejeli Nobelovo nagrado, prek napredka pri zdravljenju depresije, pa vse do pospešenega raziskovanja na področju robotike.

Sreda in četrtek bosta posvečena kliničnim vidikom. Govorili bomo o pomenu in vlogi spanja, o motnjah spanja, psihoanalitskem pogledu na sanje in sanjarjenje, hipnozi, lucidnih sanjah ter mnogih drugih tematikah. V sredo zvečer bomo proslavljali slovenski dan možganov. Ob tej priložnosti bo na vrsti bolj sproščen spored z dobrim odmerkom znanstvenih zanimivosti, pestrim kulturnim programom ter obilico prigrizkov in pijače.

Spremljevalni kulturni program bo zaokrožen v obliki filmskih projekcij, tako ali drugače povezanih s tematiko Tedna možganov, tem pa bodo sledile razprave z govorci z različnih strokovnih področij.

Ob koncu Tedna možganov 2018 se bomo zazrli v prihodnost na okrogli mizi z naslovom Kam nas vodijo sanje?.

Vaša SiNAPSA

Več informacij: http://www.sinapsa.org/tm.

PROGRAM
Sanjači, 13.3. ob 12.00
Rekvijem za sanje, 14.3. ob 12.00
Čudežno potovanje, 15.3. ob 12.00
Mulholland Drive, 16.3. ob 12.00