arhivirana novica

Poletje na platnu in med platnicami

15.–19. avgust  I  Letni kino Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi Metelkova

Slovenska kinoteka in Ljubljana, Unescovo mesto literature, avgusta vabita na urban poletni oddih, v dobro družbo skrbno izbranih knjig in filmov. Na zelenici kinotečnega letnega kina boste lahko ob večerih prisluhnili zanimivim pogovorom in se prepustili zgodbam, ujetim v filmske podobe. Knjižnica pod krošnjami bo ob popoldnevih poskrbela za filmsko obarvano branje, pop-up knjigarna pa za žepu prijazen nabor tematske literature.

Za začetek bomo v četrtek zvečer z Mileno Zupančič in Tadejem Golobom poklepetali o biografiji Milene Zupančič, Kot bi luna padla na zemljo. Pogovoru bo sledila projekcija dokumentarnega filma Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba. V petek se bomo z dr. Romanom Kuharjem in Lano Gobec spraševali, kako pomembno je, da so v delih popularne kulture zastopane marginalne skupine, nato pa uživali v po vročem poletju in zrelih breskvah dišečem filmskem hitu, Pokliči me po svojem imenu.

Sobota bo v znamenju Stephena Kinga. Pred projekcijo kultnega filma Misery se bo odvil podkast v živo, na katerem bodo Igor Harb, Maja Peharc, Sanja Struna in Damjan Zorc spregovorili o enem najbolj prepoznavnih pisateljev žanrske literature in o filmskih priredbah njegovih del. Program se bo z degustacijo vrhunske poezije zaključili v nedeljo, ko bomo pred projekcijo filma Stranpota, počitniško sproščene ode prijateljstvu, ki lagodno teče čez kalifornijske griče in dolge pogovore o življenjskih izkušnjah, prisluhnili nastopu treh gostov festivala Dnevi poezije in vina.

Program

Animateka po Animateki 2018, 15. 8. ob 21:30
Nočna delavnica risanja s svetlobo, 15. 8. ob 22:20

Kot bi luna padla na zemljo: pogovor z Mileno Zupančič inTadejem Golobom (moderira Urša Menart), 16. 8. ob 20.00
Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba, 16. 8. ob 21.30

Prisotnost skupnosti LGBT v knjigah in na filmu: pogovor z dr. Romanom Kuharjem in Lano Gobec (moderira Nika Kovač), 17. 8. ob 20.00
Pokliči me po svojem imenu, 17. 8. ob 21.30

Stephen King: podkast v živo z Igorjem Harbom, Majo Peharc, Sanjo Struna in Damjanom Zorcem, 18. 8. ob 20.00
Misery, 18. 8. ob 21.30

Dnevi poezije in vina: pesniško branje: Ivo Svetina (Slovenija), Sanita Fejzic (Kanada), Dragica Čarna (Slovenija), 19. 8. ob 21.00
Stranpota, 19. 8. ob 21.30

Knjižnica pod krošnjami in pop-up knjigarna, 16.–19. 8. od 15.00 do 20.00

Vstop na vse dogodke je brezplačen.
V primeru dežja program odpade.