arhivirana novica

Kino-uho: Innode igra Oklepnico Potemkin

Projekcija filma z glasbeno spremljavo v živo

Oklepnica Potemkin (Sergej Eisenstein, 1925), eden najboljših filmov vseh časov, bo v začetku marca v Slovenski kinoteki zaživel pod glasbeno komando projekta Innode, ki ga sestavljata ustanovni član dunajskega tria Radian, Stefan Németh, in bobnar benda Elektro Guzzi, Bernhard Breuer.Innodeova natančna zmes ritma in hrupa bo v kontekstu filma razširjena s tihimi zvočnimi teksturami ter melodičnimi elementi in tako ne le podprla podobe na platnu, temveč tudi omogočila nov pogled nanje.

Eisensteinova nema mojstrovina, ki je nastala ob 20. obletnici prve ruske revolucije, predstavlja filmski spomenik legendarnemu uporu mornarjev na oklepnici Potemkin, ki se je zgodil leta 1905.
Junaka filma sta brezimna množica in revolucionarna montaža, ki dosledno sledi načelu kolizije: vsako izmed petih dejanj (po shemi antične tragedije) se na sredini prelomi in prevladujoče razpoloženje sprevrže v nasprotje. Ob premieri bučno pozdravljen, sijajen, učinkovit in še danes neizmerno vpliven film.

Filmsko klasiko si bomo s 35-milimetrske kopije iz arhiva Slovenske kinoteke ogledali ob glasbeni spremljavi v živo, v izvedbi avstrijskega dvojca Innode, ki svojo elektronsko glasbo gradi okoli ritmike, redukcije in preciznih oblik, v njej pa sooča tehničen pristop s človeško intuicijo in nepredvidljivostjo.
Spremljava za film je nastala lani, po naročilu festivalov Distretto Cinema in Torino Jazz.

Skratka, obeta se enkratna avdiovizualna izkušnja za vse ljubitelje glasbe in filma.

Film bo predvajan v ruščini s slovenskimi podnapisi.

* * * * *

Vstopnice so že v prodaji prek spleta in prodajne mreže mojekarte.si ter na blagajni Slovenske kinoteke

Koprodukcija: Kino Šiška in Slovenska kinoteka.
Projekt je podprl Avstrijski kulturni forum Ljubljana.

Vstopnica 7 € // 3,5 € za člane kinotečnega kluba Kinopolis

* * * * *

Program:

Oklepnica Potemkin, 2. 3., ob 20. uri