arhivirana novica

Kinoteka na Kulturnem bazarju: 100 let Franceta Štiglica

Četrtega aprila bo v Cankarjevem domu potekal že enajsti Kulturni bazar, na katerem lahko najdete tudi našo stojnico.

V sklopu Filmskih degustacij bomo v Kosovelovi dvorani med 13.45 in 15. uro predstavili 
posebno publikacijo, ki obravnava različne dogodke ob stoti obletnici rojstva Franceta ŠtiglicaPublikacija je nastala v sodelovanju Slovenske kinoteke in Slovenskega filmskega centra ter drugih kulturnih inštitucij, ki so v svoje programe v letu 2019 vključile prireditve v čast obletnici rojstva tega pomembnega in plodovitega slovenskega filmskega avtorja.

Ob stoti obletnici rojstva Franceta Štiglica (1919–1993) smo se Slovenska kinoteka, Slovenski filmski center in Slovenski filmski arhiv pri Arhivu Republike Slovenije združili pri organizaciji in izvedbi projekta 100 let Franceta Štiglica.

Obširen projekt z vrsto različnih dejavnosti in prireditev širom Slovenije je posvečen življenju in delu enega najvidnejših domačih filmskih ustvarjalcev, ki je kot kulturni politik odigral tudi pionirsko vlogo pri nastajanju slovenskega profesionalnega filma. Projekt predstavlja vrsto dejavnosti, dogodkov in prireditev v organizaciji nosilcev in partnerjev projekta, s katerimi bomo skušali osvetliti čim širši spekter njegove ustvarjalne raznovrstnosti.

V sklopu projekta bo od 9. aprila do 14. julija v Arboretumu Volčji Potok na ogled razstava na panojih lokacij v parku, kjer je potekalo snemanje prizorov za film Dolina miru. Vrsto zanimivih dogodkov pripravljajo tudi v Kranju, rojstnem mestu tega velikega režiserja. Vrhunec obeležitve bo potekal v jeseni, na Festivalu slovenskega filma, v sklopu Festivala Liffe in prve edicije Tedna slovenskega filma, ter v Slovenski kinoteki, kjer bo na ogled postavljena razstava in retrospektiva filmov. V založbi Slovenske kinoteke bo izšla tudi nova monografija o Francetu Štiglicu.

Režiser, ki je podpisal petnajst igranih celovečernih filmov – med njimi tudi prvi slovenski celovečerni zvočni igrani film Na svoji zemlji (1948) –, vrsto kratkih in dokumentarnih del ter pet odmevnih televizijskih nadaljevank, že z ustvarjalnim zagonom sodi v sam vrh domače kinematografije. Štigličeva vloga pa je pomembna tudi za zasnovo in razvoj profesionalnih standardov ter sistema nacionalne kinematografije. Bil je predsednik Društva slovenskih filmskih delavcev, direktor Viba filma, minister za kulturo, pa tudi profesor in dekan na AGRFT Univerze v Ljubljani.

Štiglic se je že na samem začetku štiridesetletne kariere uveljavil kot eden najbolj nadarjenih slovenskih filmskih režiserjev: za kratki dokumentarec Mladina gradi (1946) je prejel beneškega bronastega leva, s celovečernim prvencem Na svoji zemlji pa se je uvrstil na filmski festival v Cannesu. Sledila je vrsta nominacij in nagrad: z Dolino miru (1956) se je potegoval za cansko zlato palmo za režijo (z zlato palmo za najboljšo moško vlogo v tem filmu je bil nagrajen John Kitzmiller), z Devetim krogom (1960) pa je kandidiral za oskarja za najboljši tuji film. Na domačih tleh je leta 1962 prejel Prešernovo nagrado za režijo filmov Dolina miruDeveti krog (1960) ter Balada o trobenti in oblaku (1961). Na jugoslovanskem filmskem festivalu v Pulju je bil dobitnik zlate arene v letih 1960, 1961 in 1964. Decembra 1976 mu je bila v Beogradu podeljena nagrada Avnoja, najvišje priznanje SFRJ, leta 1978 pa je prejel Badjurovo nagrado.

Obletnica rojstva enega od naših navečjih filmskih ustvarjalcev prinaša tudi novost: prvo edicijo Slovenskega tedna filma, ki bo letos po vsej Sloveniji potekal od 11. do 15. novembra 2019. Slovenski teden filma se bo nato vsako leto odvil v tednu okrog rojstnega dne Franceta Štiglica, 12. novembra, ter otrokom in mladostnikom omogočil, da se posvetijo filmski umetnosti in ustvarjalnosti.