arhivirana novica

Art nouveau Ljubljana

Mestna občina Ljubljana je članica mednarodne mreže Réseau Art Nouveau Network (RANN), ki je bila ustanovljena leta 1999 v Bruslju. Njene ključne naloge so preučevanje, varovanje in vrednotenje nove umetnosti - art nouveauja, ki je na prelomu 19. in 20. stoletja zaznamovala meščansko družbo na vseh umetnostnih področjih od arhitekture, slikarstva, kiparstva in umetne obrti do gledališča in glasbe.  

Danes je v RANN povezanih že 22 evropskih mest z bogato dediščino art nouveauja, mreža pa je od leta 2014 vpisana na seznam kulturnih poti Sveta Evrope.

Leta 2018 so se ljubljanske ustanove (Mestna občina Ljubljana - MOL, Mestni muzej Ljubljana - MGML, Narodni muzej Slovenije - NMS, Narodna galerija Slovenije - NGS, Muzej za arhitekturo in oblikovanje - MAO, Oddelek za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani - FF UL,  Urbanistični inštitut RS - UIRS in Zavod za varstvo kulturne dediščine, OE Ljubljana - ZVKDS) povezale v lokalno mrežo Art nouveau Ljubljana, zato da bi skupaj in v skladu s svojimi pristojnostmi sodelovale pri delovanju mednarodne mreže RANN in izvajale njene ključne naloge na lokalni ravni.

V letu 2019 praznuje mreža RANN dvajsetletnico svojega obstoja, 10. junija pa svetovni dan art nouveauja. Ob tej priložnosti bo Art nouveau Ljubljana pripravila vrsto aktivnosti, s katerimi bo pomagala v javnosti krepiti zavest o kulturnih vrednotah in evropski razsežnosti te nam tako bližnje dediščine.

PROGRAM V KINOTEKI

Nedelja, 9. 6. ob 20. uri / Obeleževanje svetovnega dneva Art Nouveau Ljubljana1909

Salvatore Spina, Avstro-ogrska, 1909, 35mm, 1.37, č/b, 7', nemi
Najstarejši ohranjeni dokumentarni posnetki Ljubljane, ko je bilo mesto še središče avstroogrske kronovine Kranjske. Snemali so ga tržaški snemalci ob 25. obletnici ljubljanskega Delavskega pevskega društva Slavec z gosti, pevskimi društvi iz Štajerske, Trsta, Hrvaške in Češke. Večina filma je posvečena slovesni povorki s prapori, nekaj pa tudi panorami Ljubljane in veselici v parku Zvezda.

Strah

Matjaž Klopčič, Slovenija (Jugoslavija), 1974, 35mm, 1.37, barvni, 112'
Ljubljana, leto 1895. Franc (Ljuba Tadić) se s skupino žensk vrne v Ljubljano, kjer kupi razkošno opremljeno hišo in v njej odpre javno hišo. Mestna gospoda in tujci se takoj vživijo v findesièclovsko vzdušje razvrata in dekadence. Franc se zagleda v mlado in neizkušeno hišno pomočnico Ano (Milena Zupančič), ta pa svojo prihodnost vidi v mladem Missonu (Radko Polič). V izbruhu strasti, ki ga dopolni veliki ljubljanski potres, Franc zadavi Aninega izbranca. Niko Matul je za film pripravil razkošno scenografijo, ki jo dopolnjujeta natančna kostumografija Alenke Bartl in mehka svetloba direktorja fotografije Tomislava Pinterja. Zlata arena za scenografijo na festivalu v Pulju. V sodelovanju s Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu RS in Narodnim muzejem Slovenije.Foto: Blaž Zupančič