arhivirana novica

Poletni kino na Krasu - MSFI Divača

Kinotečni projektor se med 12. julijem in 23. avgustom iz Dvorane Silvana Furlana seli pod zvezdnato nebo kraškega dvorišča Muzeja slovenskih filmskih igralcev v Divači, kjer se bodo vsak petek zvečer s 35-mm filmskega traku vrteli izbrani filmi, katerih rdeča nit je ljubezen.

Program letnega kina bo 12. julija ob 21.30 uri otvoril film Dolina miru (France Štiglic, Slovenija (Jugoslavija), 1956), ki jo posvečamo 100. obletnici našega najpomembnejšega režiserja Franceta Štiglica.Filmi bodo predvajani s 35-mm filmskega traku s slovenskimi podnapisi.
V primeru dežja ali burje program odpade.
Vstopnica za kino predstavo pod zvezdami velja tudi kot vstopnica za ogled Muzeja slovenskih filmskih igralcev.

Za natančne informacije na dan dogodka glej spletni strani Kinoteke (www.kinoteka.si) in Muzeja slovenskih filmskih igralcev (www.muzejdivaca.si).


PROGRAM

12.7. petek
21.30

Dolina miru
France Štiglic, Slovenija (Jugoslavija), 1956, 35mm, 1.37, čb, 88'
Po ameriškem bombardiranju nekega slovenskega mesta med drugo svetovno vojno deček Marko in deklica Lotti, ki je nemškega rodu, ostaneta brez staršev. V sirotišnici začne mala Lotti pripovedovati Marku o neki dolini, za katero je slišala od babice, "dolini miru", opis te doline pa dečka spomni na kmetijo njegovega strica. Skleneta poiskati to dolino in zbežita iz sirotišnice. Zunaj mesta, na deželi, ju odkrijejo nemški vojaki, oficir ukaže, naj otroka ujamejo, medtem pa nemško kolono napadeta ameriški letali, iz katerih izskočita padalca. Eden od njiju, Jim (John Kitzmiller), najprej ustreli nemška vojaka, ki iščeta otroka, zasliši jok in najde otroka sredi deroče vode. Jim se ju odloči pospremiti v njuno "dolino miru". Poetična vojna drama.
Za izposojo kopije se zahvaljujemo Slovenskemu filmskemu arhivu pri Arhivu RS. V sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom.

19.7. petek
21.30

Jules in Jim (Jules et Jim)
François Truffaut, Francija, 1962, 35mm, 2.35, čb, 105', sp
V Parizu pred prvo svetovno vojno prijateljstvo poveže Nemca Julesa (Oscar Werner) s Francozom Jimom (Henri Serre). Brezskrbna boema postaneta nerazdružljiva prijatelja, ki si v življenju delita vse, tudi ženske. Očarana nad fotografijo kipa ženske s skrivnostnim nasmeškom srečata mladenko, Catherine (Jeanne Moreau), z enakim nasmehom. Med trojico se splete ljubezenski trikotnik, trajajoč dve desetletji, ki mu ne pride do živega niti vojna. Nesmrtna filmska klasika in obenem ena najlepših ljubezenskih zgodb, ujetih na filmski trak.

26.7. petek
21.30
Casablanca

Michael Curtiz, ZDA, 1942, 35mm, 1.37, čb, 102', sp
Casablanca, začetek druge svetovne vojne. V nočni klub ciničnega ameriškega izseljenca Ricka (Humphrey Bogart) na lepem prikoraka Ilsa (Ingrid Bergman), njegova bivša ljubezen, ki mu je pred leti v Parizu zlomila srce, ga zagrenila in pognala na romanje po svetu. Njen novi mož, vodja odporniškega gibanja, je v hudih škripcih, in še vedno zaljubljeni Rick se znajde v precepu: naj posluša svoje ranjeno srce ali zataji čustva, pomaga uporniku in zapravi svoj nevtralni družbeni status?

2.8. petek
21.30

Visoke pete (Tacones lejanos)
Pedro Almodóvar, Španija/Francija, 1991, 35mm, 1.85, barvni, 113', sp
Rebecin (Victoria Abril) mož je bil nekoč prva in velika ljubezen njene mame, znane španske dive Becky del Páramo (Marisa Paredes). Mož je umorjen, mati in hči pa se spreta. Sodnik, pristojen za primer, se ponoči potika po ulicah, oblečen v žensko po vzoru nekdanje dive.

9.8. petek
21.30

Življenje je lepo (La vita è bella)
Roberto Benigni, Italija, 1997, 35mm, 1.85, barvni, 122', sp
Guido Orefice (Roberto Benigni) je radoživ natakar, ki se na pragu druge svetovne vojne zaljubi v Doro (Nicoletta Braschi), učiteljico iz premožnejše družine. Dora je sicer že zaročena s pomembnim uradnikom in nacistom, a Guidova preprostost jo očara, zato se z njim poroči. Dobita sina Giosuèja (Giorgio Cantarini) in odpreta majhno knjigarno. Židovsko družino kmalu odpeljejo v koncentracijsko taborišče. Da bi sinu prihranil grozote holokavsta, Guido življenje v taborišču spremeni v igro.

16.8. petek
21.00

Strti cvetovi (Broken Flowers)
Jim Jarmusch, ZDA/Francija, 2005, 35mm, 1.85, barvni, 104', sp
Vztrajnega samca Dona (Bill Murray) je zapustila ljubimka Sherry (Julie Delpy), zato se spet prepusti osamljenosti in samostojnim odločitvam. Nekega dne prejme skrivnostno rožnato pismo: ena izmed bivših punc mu sporoči, da ima sina – ki morda išče očeta. Don se na pobudo prijatelja, amaterskega detektiva Winstona (Jeffrey Wright), odloči razvozlati uganko. Obišče štiri bivše ljubezni (Frances Conroy, Jessica Lange, Sharon Stone in Tilda Swinton). Nenapovedani obiski edinstvenih žensk so polni presenečenj, saj se mora Don nenadoma spopasti s preteklostjo in sedanjostjo hkrati.

23.8. petek
21.00

Čudežno potovanje (Sen to Chihiro no kamikakushi)
Hayao Miyazaki, Japonska, 2001, 35mm, 1.85, barvni, 125', sinhronizirano v slovenščino
Desetletna Chihiro je prepričana, da se mora ves svet podrediti vsaki njeni muhi. Ko ji starša povesta, da se morajo preseliti, je besna in sploh ne poskuša skriti jeze. Med potovanjem v novo hišo prispejo do konca skrivnostne slepe ulice, pred ogromno rdečo stavbo, pod katero zeva neskončen predor, podoben orjaškim ustom. Znajdejo se v svetu pradavnih bogov in čarobnih bitij, ki mu vlada demonska čarovnica Yubaba. Deklica se poda na pot, da bi rešila svoje starše iz začaranega sveta. Avtor filma Hayao Miyazaki je eden najpomembnejših ustvarjalcev animeja, japonske različice animiranega filma.