arhivirana novica

5. FeKK/FeKK OFF: Memory Hole

Memory Hole: Praznovanje bizarnosti

Memory Hole je ena od tistih črnih lukenj, ki jih boste redno našli na seznamih najbolj bizarnih spletnih letovišč. In obenem dokaz, da ljudi še zdaleč ni začelo prati šele s prihodom interneta. Ne samo to. Kako zelo jih pere, so si ljudje že davno prej želeli deliti s svetom.

Tako so recimo na televizijske oddaje, kot je ponarodela ABC-jeva America's Funniest Home Videos, pošiljali svoje domače posnetke. In ko so patroni iz kolektiva Everything is Terrible!, ki smo jih gostili že na predlanskem FeKK-u, dobili v parklje tono (recimo tam okrog 300.000) videokaset zavrnjenih čudaškosti, so vedeli, da imajo pred sabo zlato jamo. Youtube pred youtubeom tako rekoč. Posnetke, ki so bili preveč odpuljeni, temačni, kontroverzni, butasti, blazni, srh zbujajoči, misteriozni, da bi prišli na TV. Ti posnetki so na Memory Holeu postali kultni minutni kolaži bizarnosti.

Ja, spet smo se – ne krivi ne dolžni – znašli na tistih kotičkih interneta. Nič čudnega, da je Memory Hole dobil ime po znanem mehanizmu iz Orwellovega 1984, ki poskrbi za vse (sramotne) dokumente, poročila in dejstva, ki jih želi Partija pozabiti in izbrisati, da bi lahko zgodovino napisala na novo.

Vsa bizarnost in čudaškost je bila pač na posnetkih, ki so se znašli v programu America's Funniest Home Videos, dvojno domestificirana: prvič s samo selekcijo, drugič pa s kakšno hecno, klovnovsko prismuknjeno muziko, z »zabavnim« komentarjem in s starim dobrim nasnetim smehom. Vse pač naenkrat postane bolj sprejemljivo, če je podloženo z radoživim rezgetanjem publike. Memory Hole je vse te pritikline odstranil ter nam serviral domače bizarnosti kot bizarnosti direkt v fiko. Pogostokrat podložene z glasbo ali zvočnimi efekti, ki samo še poudarijo – milo rečeno – čudaškost, alienskost celotne situacije. Kot da smo se znašli pri nekom v kleti, ko ravno zganja neke zasebne rituale, katerih del ne bi smeli biti. V neki povsem dafunk peklenski izkušnji, od katere pa niti najmanj nočemo pobegniti.

Memory Hole seveda kot vsaka dobra spletna senzacija neguje voajerističen moment, a kot vsak dober voajerističen moment tudi tu dogajanje hoče biti opaženo, zahteva svojega gledalca. To, da odgovorni ljudje pri ABC-ju niso delili tega navdušenja, pa samo še ojača magnetno polje, s katerim nas Spominska rupa srka vase.

Robert Kuret