arhivirana novica

5. FeKK/FeKKSTIVAL: IndieLisboa

Ste slišali za IndieLisboo?


IndieLisboa je filmski festival, ustanovljen leta 2004, ki se letno odvija na Portugalskem, natančneje v Lizboni. V 11 dneh v maju se več kot 400.000 gledalcev lahko potika med projekcijami, nastopi v živo, filmskimi koncerti, okroglimi mizami, masterclassi, zabavami, delavnicami, dobro pa je zastopana tudi filmska industrija – festival gosti več kot 450 ustvarjalcev z vsega sveta.

Ko so me prosili, da pripravim dva sklopa projekcij, sem se najprej odločil, da ju razdelim na mednarodni in domači program. Kot taka lahko zajameta festivalski duh in prikažeta raznolikost žanrov (različni igrani, dokumentarni, eksperimentalni filmi, animacije) in poudarita enega od ciljev in prednosti IndieLisboe: skrb za portugalski film in odkrivanje novih glasov na lokalni ravni. Kuratorske odločitve so ustvarile temelj in rdečo nit, ki povezuje vse filme – glasba.

Na IndieLisboi so namreč filmi in glasba že od samega začetka močno povezani. Na festivalu so tako nastopile skupine kot npr. Tindersticks, John Parish in Sofa Surfers, ki so v posebnih nastopih smiselno združile glasbo in podobo. Ko oblikujemo program in izbiramo filme, namreč vedno stremimo k pomenskosti. Ne samo v naraciji, estetiki ali eksperimentiranju, temveč tudi ko gre za ritem in pojavnost zvoka in glasbe znotraj filma. Ne gre zgolj za to, da sta zvok in glasba prisotna na figurativni ali ponazoritveni ravni, ampak da s svojo telesnostjo in prostorskostjo povzdigneta film na višjo stopnjo. Potrebno pa je vedeti, da vseeno nismo glasbeni, temveč neodvisni filmski festival z drznimi igranimi in kratkimi filmi, ki se osredotoča na predvajanje del z roba filmskega obtoka, ki ga oblikuje mainstream, ter na predvajanje prevladujoče produkcije.  Gre zgolj za to, da imamo glasbo radi skoraj toliko kot filme.

Napnite torej ušesa in misli ob odsotnosti zvoka v O.T. in ob zvokih narave v Srečevanjih s pokrajino, dveh skoraj pokrajinskih umetninah. Čustvene in blagozvočne pesmi v Sedemkrat na dan ..., Hipni iskri, obdani s temo, Plutonu in Novih poteh ljubezni vas bodo popeljale v čisto esenco žalosti, melanholije in ljubezni. Začutite pankersko in rokovsko držo, energijo in nasilje v filmih Naj bo, Žabja balada, Martin se joče, Arena in Retarded 2, petih katarzičnih in destruktivnih delih. Želim si, da bi vam pripravljena programska sklopa prikazala delček duha, ki preveva festival IndieLisboa. Uživajte in se vidimo na pivu, da razdremo kakšno na temo glasbe in filmov.

Carlos Ramos