arhivirana novica

Poklon: Radko Polič

petek3. julija 2020 od 20.30 ure dalje se bomo na borjaču Muzeja slovenskih filmskih igralcev v Divači poklonili Radku Poliču in si ob 21:30 uri ogledali film Idealist.
Vloga v filmu Idealist  je v Racovi karieri nedvomni presežek. Ne le zato, ker je kot mlad igralec moral zaigrati usodo človeka od mladeniških entuziastičnih let do popolnega človeškega razpada – od idealistovega optimizma do skrhanega in ogoljufanega starčka. Temveč tudi zato, ker je Martina Kačurja zaigral zanesljivo, čvrsto in v enem zamahu.

Rac je rad skromen in pravi, da je pustil na filmu le nekaj sledi. Ampak ne, pustil je cele brazde! Je možno v eno življenje spraviti več kot je spravil on v več kot pol stoletja aktivnega eksperimentiranja s svojo dušo in telesom? 

Nastopil je v skoraj šestdesetih celovečernih filmih, odigral je več kot petdeset vlog v televizijskih filmih, dramah in serijah ter sooblikoval več kot sto radijskih iger.

V domačih in tujih celovečernih filmih je bil proletarec, partizan, revolucionar, upornik, propadli idealist, kmet, deseti brat, uporniški študent, aristokrat, zoprn birokrat, razdvojen belogardist, gestapovec, luzer, intelektualec, grof, migrant, direktor, norec, obrambni minister, upravnik zapora, filozof, lord, zaljubljeni upokojenec, oblastnik in še marsikaj drugega – vse od zgodnjih šestdesetih, ko se je še ne dvajsetletni v filmu Nočni izlet  prvič pojavil na filmskem platnu. Takrat mu je režiser  Mirko Grobler dejal: »Veš kaj poba, tebe ima pa kamera rada!« 

Ampak to, da te ima kamera rada ni dovolj. Kajti, kot pravi sam, v igralstvu ne gre le za obvladovanje telesa – to pač enostavno moraš znati obvladati, »ampak duša je tista, ki te cefra, ki te ubija, uničuje, po kateri se gazi, po kateri se plava«

* * *

Poklon filmskim igralkam in igralcem v Divači se odvija že sedemnajst let. Začelo se je še prej, leta 1997, ko smo skupaj z občino Divača z različnimi dogodki obeležili rojstni dan igralke Ite Rine (1907, Divača – 1979, Budva). Ob vsakoletnem poklonu in projekciji filma na borjaču Muzeja slovenskih filmskih igralcev izdamo tudi monografijo z obsežno predstavljenim filmskim opusom in življenjem izbranega igralca oziroma igralke. Do sedaj smo se poklonili Metki Bučar, Duši Počkaj, Štefki Drolc, Bertu Sotlarju, Mihi Balohu, Poldetu Bibiču, Lojzetu Rozmanu, Majdi Potokar, Špeli Rozin, Stanetu Severju, Ivanki Mežan, Mileni Zupančič, Demetru Bitencu, Antonu Petjetu in Mirandi Caharija. Leta 2007, ko smo obeležili stoletnico rojstva Ite Rine, je izšla tudi obsežna slovensko-angleška monografija o prvi slovenski filmski zvezdi.